DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hosszú ideje érlelődött a búcsú gondolata Vettelben

A végső döntést viszont csak tegnap hozta meg a négyszeres F1-es világbajnok, aki hangsúlyozta: továbbra is imád versenyezni, de már más dolgok – a család és a környezetvédelem – is lekötik.

A Magyar Nagydíj médianapjának fő szenzációja, hogy Sebastian Vettel bejelentette a visszavonulását. A német a néhány órával korábban létrehozott Instagram-oldalára feltöltött videóban részletesen beszélt arról, hogy többek között a családjával töltött idő miatt is döntött a távozás mellett. A Hungaroringen az F1 TV kamerái előtt aztán hosszabban is kifejtette, milyen út és folyamat vezetett idáig:

„Abszolút” – felelte arra a kérdésre, hogy mennyire volt nehéz meghozni a döntést. „Talán még most is nehéz felfogni a döntés nagyságát, hiszen ezt az életet ismerem gyerekkorom óta. Biztonságot is ad például az, hogy tudod, mikor kezdődik és végződik a szezon, hol lesz a következő verseny, van ebben egy bizonyos szintű rutin még úgy is, hogy nyilván minden futam más kihívást jelent.”

vettel-aston-hungaroring-day0-1



„De az is igaz, hogy olyan régóta csinálom már és annyi tapasztalatom van, hogy nem nehéz csak folytatni. Viszont én úgy gondolom, hogy ezt úgy érdemes csinálni, ha százszázalékosan mindent beleadsz. Tudom, mennyit tudok a sportnak szentelni és mit kell tenni ahhoz, hogy elérjem, amit el akarok érni. De ez sok időt is igénybe vesz, ami talán az elején semmi mástól nem veszi el az időt, de azóta felnőttem, a gyermekeim is nőnek, szóval lehet, hogy ez a velük töltött időből is elvesz. Emellett más dolgok irányába is felkelt az érdeklődésem, és eljön az a pont, amikor már nem vagy annyira biztos a következő évben.”

„Az igazság az, hogy ez a folyamat már néhány éve tart. Nyilvánvalóan a végső döntést tegnap hoztam meg, elmondtam a csapatnak. De ehhez nem egy vagy két verseny vagy néhány hét vezetett, ennél sokkal több. Furcsa előre tekinteni az ismeretlenbe, kicsit félek is attól, hogy mi jön. De már várom. Meghoztam a döntésemet, izgatottan várom, mit tartogat a következő kanyar.”

Vettel elismerte, hogy valóban eltolódott nála a fókusz, de nem arról van szó, hogy már egyáltalán ne érdekelné a versenyzés: szó sincs arról, hogy utálja ezt, és hangsúlyozta, hogy nem lesz gondja a motivációval sem a hátralévő tíz futamon – sőt, igazából még megkönnyebbültnek is érzi magát emiatt, és elismerte, hogy bizonyos mértékig zavaró volt és elterelte a figyelmét, hogy a jövőjén is gondolkodott. A négyszeres világbajnok azt sem tagadta, hogy az utóbbi időben egyre fontosabbá váló környezetvédelmi aktivitása is szerepet játszott az elhatározásban:

vettel-aston-paulricard-2

„Látom, ahogy változik a világ, látom a jövőt, ami igencsak veszélyben van, főleg a következő generációk számára, és azt is megértettem, hogy a szenvedélyem sok olyasmivel jár, aminem nem vagyok a rajongója: utazom a világban, autókkal versenyzem, azaz szó szerint égetem el a Föld erőforrásait. Ha egyszer ezt megérted és tisztában vagy vele, akkor nem tudsz eltekinteni tőle. Nem ez a fő tényező, sok dolog játszott közre a döntésben, de ez is a része.”

A magánéletéről ritkán nyilatkozó Vettel azt is elmondta, hogy felesége, Hanna végig támogatta őt a döntés meghozatalában: „Természetesen sokat beszéltem a feleségemmel, és ő volt az első számú támogatóm abban, hogy folytassam, és azt mondta, végső soron ez az én döntésem. Hihetetlenül szerencsés vagyok, hogy találtam valamit, ami ilyen sokat jelent az életemben, ami ennyi élvezetet jelent, ahol barátokat szerezhetek és sokféle emberrel megismerkedhetek, beutazhatom a világot, szélesíthetem a látókörömet. Természetesen a feleségemnek is volt véleménye, nagyon támogató volt, és azt mondta, nem dönthet helyettem.”

Vettel elmondta: bár F1-es autót már nem fog versenyszerűen vezetni a szezon vége után, így is rengeteg emlékkel gazdagodott és sok ismerősre tett szert a sportban, ezt viheti magával tovább. Ami pedig jelenlegi és egyben utolsó csapatát, az Aston Martint illeti: a pilóta szerint hiába nem érték el a vágyott eredményeket, az istálló akkor is a legjobbak szintjén van.

„A cél mindig az volt, hogy nyerjünk és az élmezőnyben harcoljunk. Úgy gondolom, rendkívül kiváltságos helyzetben voltam azzal, hogy sok nagyszerű autót és remek csapatnál vezethettem korábban, és ezért sok sikert érhettem el. Úgy vélem, a nagyszerűségét tekintve ez az alakulat sem marad el tőlük, de nyilván a csomagunk nem volt olyan erős, mint szerettük volna. Úgyhogy nem az élpozíciókért harcolunk, de szerintem csapatmunkát, minőséget, csapatszellemet tekintve minden hozzávaló megvan, és úgy vélem, a következő években fejlődni fog az istálló.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: