DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Norris: A futamok előhozzák a problémáinkat

Azok után, hogy az időmérőn még elválasztotta a két Mercedest, csak hetedik lett az F1-es Francia Nagydíjon a McLaren pilótája, aki szerint viszont az a reális, hogy az Alpine mögé kerültek.

Lando Norris szolgáltatta a Francia Nagydíj időmérőjének egyik kellemes meglepetését azzal, hogy az ötödik helyre kvalifikálta magát, ezzel pedig beférkőzött a két Mercedes-pilóta közé. Ehhez képest a vasárnapi versenyen esélye sem volt tartani velük a lépést, sőt a középcsapatok versenyzői közül még az Alpine-t erősítő Fernando Alonso is elé került, így a McLaren versenyzője hetedikként zárt. Norris úgy érzi, ez volt a maximum:

„Szerintem mindent elértünk, amit el tudtunk érni” – idézi a pilótát a Motorsport.com. „Frusztráló, mert úgy gondolom, a szombati eredmény után kicsit magasabbra kerültek a várakozásaink. Szerintem ez inkább azért volt, mert egy nagyon jó kört raktam össze, amivel befértem a Mercedesek közé, akik vasárnap meg megmutatták, hogy majdnem a győzelemért is harcban tudnak lenni.”

norris-mclaren-francia-f1



Norris egyúttal rámutatott, hogy míg az említett Mercedesekre rendre vasárnapra lépnek előre nagyot, addig a McLarennel pont fordított a helyzet: „Ez megmutatja a különbségeket az időmérős és a versenytempó között – és jelenleg úgy fest, mi valamelyest gyorsabbak vagyunk a kvalifikációkon. Az új gumik és az alacsony üzemanyagszint sok problémánkat elfedi, de amint megtankoljuk az autót és felrakjuk a használt abroncsokat, ezek a gondok előjönnek és egyszerűen túl lassúak leszünk.”

„Nyilvánvalóan elromlik az autó egyensúlya, amely az időmérőn még jó köridőt tesz lehetővé. Ezért küszködünk jobban a futamokon például az autó elejével a kanyarcsúcspontokon. Pénteken ugyan javítottunk néhány dolgon azzal, hogy jobban megértettük a csomagot, de úgy tűnik, egyszerűen veszítünk némi teljesítményt vasárnapra” – vélekedett a fiatal brit. Hozzátette: lesz néhány olyan helyszín, mint például a soron következő Hungaroring, ahol a nehezebb előzés révén előny lehet a jó időmérős teljesítmény, de összességében még mindig előnyben részesíteni, ha inkább a futamokon lenne erős az autója.

Norris a halovány vasárnapi szereplés ellenére is optimistán beszélt a McLaren fejlesztéseiről, azt ugyanakkor megjegyezte, hogy szerinte a wokingiak most kerültek a helyükre a vb-tabellán azzal, hogy az Alpine megelőzte őket:

„Meg fogjuk még nézni a fejlesztéseinket, hogy lássuk, mit hoztak. Szerintem néhány közülük így is biztató eredményt produkált, talán még lassabbak lettünk volna nélkülük, szóval úgy gondolom, előreléptünk. Egyszerűen csak az Alpine sokkal gyorsabb volt nálunk, ahogy az egész idényben. Csak sokkal többet hibáztunk, miközben mi jó munkát végeztünk, ezért voltunk eddig előttük. Az a reálisabb az autónk alapján, hogy most mögöttük vagyunk.”

 

A verseny után egyébként az F1 közösségi oldalaira felkerült a fenti belső kamerás felvétel Norris autójából, amelyen az látszik, hogy a leintést követően, miután kiszállt az autóból, egy nem is apró törmelékdarabot szedett le az autójáról, ami vélhetően egy másik versenygépről származott. A McLaren azonban megerősítette, hogy az alkatrészt csak a futam kései szakaszában szedte össze Norris, s így nem volt hatással a brit tempójára és versenyére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: