DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Élő cikkek

Ez történt a Francia Nagydíjon

Franciaországban folytatódik a Ferrari és a Red Bull párharca, Lewis Hamilton pedig 300. versenyét futja. Kövessék velünk élőben a 62. Francia Nagydíj eseményeit!
  • 62. alkalommal rendezik meg a Francia Nagydíjat, melynek sorsa egyelőre elég bizonytalan. 
  • Charles Leclerc volt a leggyorsabb az időmérő edzésen, ahol karrierje 16. pole-pozícióját szerezte. 
  • Ketten büntetéssel vágnak neki a futamnak: Carlos Sainz, és Kevin Magnussen az utolsó sorból indulnak a motorelemek cseréje miatt. 
  • Lewis Hamilton a 300. versenyét futja Franciaországban. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a Francia Nagydíj! 

A tegnapi kvalifikáción Charles Leclerc bizonyult a leggyorsabbnak, amiben a csapattársa, Carlos Sainz által adott szélárnyék is segítségére volt. Bár Max Verstappen egy csatát elveszített riválisával szemben, a szabadedzések alapján a Red Bull jobbnak tűnt a versenytempó tekintetében, ráadásul a Ferrari spanyol versenyzője csak a rajtrács utolsó sorából indulhat. 

Kifejezetten meleg van a helyszínen. A levegő 30, az aszfalt pedig 56 fokig emelkedett fel. Jelentős kihívást okoz ez is a pilótáknak. 

Lewis Hamilton a mai futammal belép a háromszázas klubba, ezzel pedig a brit versenyző lesz a hatodik a történelemben, akinek ez sikerül. 7 vb-cím, 103 pole, 103 győzelem, 186 dobogó, és 60 leggyorsabb kör az eddigi mérlege. 

Max Verstappen az alábbit nyilatkozta a Red Bull végsebességbeli előnyéről: Nemcsak a végsebesség a lényeg, hanem az is, hogyan kezeled a gumikat. Lehetsz előrébb, de ha megölöd az abroncsokat, akkor úgyis megelőznek. Majd meglátjuk, mi történik” – mondta el a Sky Sports kamerái előtt.

6 perc a rajtig, így érdemes átböngészni a rajtrácsot, melyet mi is prezentáltunk kedves olvasóink számára. 

Verstappen is ünnepel, hiszen a mostani lesz a 130. futama jelenlegi csapata, a Red Bull színeiben.

15:00-t ütött az óra, így menetrend szerint elindult a mezőny a felvezető körre! Hamarosan rajt, szóval tartsatok velünk! 

Teltház van a helyszínen, fantasztikus a hangulat, a közönség pedig megőrül a hazai versenyzőkért. Esteban Ocon, vagy Pierre Gasly vajon megőrvendezteti honfitársait egy kiugró eredménnyel? 

Leclerc jobban kapta el a rajtot, a mezőny pedig simán eljött a rajt után. Verstappen üldözi a monacóit, miközben Hamilton feljött a harmadik helyre. Jobban rajtot a brit pilóta, mint a mellette lévő Sergio Perez. 

Yuki Tsunodát kiforgatták a harmadik szektorban, de a két Aston Martin is összeakadt. A japán nem tehetett az esetről, Esteban Ocon hibája volt. 

Elképesztő rajtot fogott Kevin Magnussen. A dán pilóta hét pozíciót javított, de nem panaszkodhat Lance Stroll, aki öt, és Mick Schumacher sem, aki három helyet javított. 

Charles Leclerc pontosan azt tette, amit kellett. A pole-ból induló versenyző egy másodpercnél nagyobb különbséget alakított ki Verstappen előtt, és ami a DRS miatt kulcsfontosságú. 

Úgy tűnik Verstappen rákapcsolt. Közeledik az élen állóra, megfutotta a leggyorsabb kört, és lassan támadni fog. 

Az első körös balesetben egyértelműen Ocont hozták ki vétkesnek, aki öt másodperces büntetést kapott ezért. 

Leclerc ismét elnyúlt valamelyest. Oda-vissza pattoga a labda a világbajnoki cím legfőbb várományosai között. 

Érdemes figyelni a harmadik helyért folyó küzdelemre is. Bár Hamilton gyorsabbnak tűnt a legelején, az ötödik körben Perez már nézelődik a hétszeres világbajnok mögött. 

Miközben Verstappen folyamatosan próbálkozik Leclerc mögött, érdemes megfigyelni, mit jósolt a mai napra a Pirelli. Bár a hétvégén eddig a Red Bull jobban kezelte a gumikat, sokáig azért nem nyüstölheti őket a holland. Érdekes játszma lesz ez! 

Íme az egyik legutóbbi próbálkozás. A Mistral után mindig nagyon közel marad Verstappen, de előzési pozícióba még mindig nem került. 

Kalkuláció ide vagy oda, korán megkezdődtek a cserék. Magnussen, Schumacher, és Zhou is kint járt. 

Aki kint járt, mind kemény keveréket kapott. Rajtuk kívül még Sainz, Gasly és Bottas futnak a 2-es számú Pirelliken. 

Érdekes csata bontakozik ki éppen az utolsó pontszerző 10. helyért is. Lance Stroll tartja jelenleg ezt a pozíciót, mögötte pedig Vettel és Sainz érkezik. 

A Ferrari a B jelű tervet választotta a rádió üzenetek tanulsága szerint. Jelentsen ez bármit is, Leclerc nyugtázta a dolgokat. 

Sainz időközben megelőzte az Astonokat. A spanyol egy kiállásos stratégiát célzott meg vélhetően, a tempójára pedig nem lehet panasz. 

Verstappen ismét leszakadt az élen autózóról, de Hamilton is lerázta Perezt. Mögöttük Russell, Alonso, Norris, Ocon, Ricciardo, és Sainz zárják a legjobb tízet, és kicsit lenyugodni látszanak a kedélyek. Hamarosan jönniük kell kereket cserélni a pilótáknak, így ez inkább csak egy vihar előtti csend. 

Nagyszerű tempót megy Charles Leclerc, ugyanakkor a jobb első abroncsa nincs túl szép állapotban, eléggé kopottak. Az előnye egyre nagyobb, de vajon mikor jön be a bokszba? 

Verstappen a bokszban! Gyors csere volt, 2.4 alatt végeztek a szerelők, keményeket kapott, és a hetedik pozícióba tért vissza. 

A címvédő két kiállásra játszik ez egyértelmű, a kérdés, mikor és mit lép majd erre a Ferrari? Az biztos, hogy Sainz már közeledik, mivel Ricciardót is átlépte. 

A holland kiállása képen. 

Leclerc a falban! Bejön a biztonsági autó! Aki tud, jönni fog a bokszba. 

Úgy látszik ez megint nem a Ferrari napja. Carlos Sainzt veszélyesen engedték ki a bokszban, és a cseréje is lassú volt. 

Nem tudni, mi történt Leclerc-el, a monacói szerint a gázpedál ragadhatott be. 

Bejön a biztonsági autó a kör végén. Verstappen, Hamilton, Perez, Russell, Alonso az első ötben. 

Verstappen gond nélkül eljött az újraindításnál. A sorrend az elején nem változott, Sainz viszont elképesztő tempót diktál, már a hatodik. 

Max Verstappen a leggyorsabb. 1:37.701 a jelenlegi legjobb kör. Eközben Sainz már az ötödik!

Rövid időre sárga zászlót lengettek be. Mick Schumacher állt keresztbe a pályán, miután találkozott Guanyu Zhou-val. A kínai alatt megúszott az Alfa Romeo, melyre új első szárny került. 

Az ág is húzza a Ferrarit... Sainz öt másodperces büntetést kapott a bokszban történtekért. Így lehet ugrott a dobogó. 

Hamilton 3 másodpercre Verstappentől, Russell viszont egyre közelebb van Perezhez, akinek már néznie kell a tükröt. 

„Tényleg azt kell mondanom, hogy valami baj lehetett az autóval, mert a kanyar közepén történt az eset, ahol gumikat spórolsz, és távol maradsz a határtól. Annyira szokatlan lenne egy világklasszis pilótától, hogy ott elveszítse az autót. Tényleg úgy gondolom, hogy valami baj volt azzal a Ferrarival” – mondta közben Nico Rosberg a Sky Sportsnak.

Eljutottunk a futam feléig. Verstappen jelentős, de korántsem megnyugtató előnyt autózott ki, Perez pedig némileg megnyugodhat, mivel Russellnek már Sainzra kell figyelnie. 

Verstappen tovább tudott gyorsulni. 1:37.695 a verseny leggyorsabb köre jelenleg. 

Sainz átlépte Russellt, egy kemény manőverrel előzte meg a brit pilótát. 

20 kör van még vissza, de Sainz aligha fogja innen végig csinálni ezeken a közepes gumikon. A spanyol pilóta jobb első gumija nincs túl szép állapotban. 

Bőven van már azokban a közepesekben, de ugyenezzel a problémával küzd Pierre Gasly is, aki a 15. helyen található jelenleg. 

Nagy csata zajlik a nyolcadik helyért. Daniel Ricciardónak keményen kell védekeznie Esteban Ocon ellen. A francia versenyző igyekszik mindent megtenni a hazai közönség előtt. 

Az előző csata képen is. 

Csúnyán elkoptak már az abroncsok Sainz esetében, de a tempóján ez nem érződik. Egyelőre Perezt ostromolja. 

Panaszkodik a bal elsőre Verstappen is, az aszfalt viszont egyre melegebb, így ez talán nem is csoda. 

Ütközött egymással Kevin Magnussenn, és Nicholas Latifi. A dán pilóta keményen kitette ellenfelét a bukótérbe. 

Hatalmas csata után Sainz megelőzte Perezt, de tíz körrel a vége előtt mégis kihozták a bokszba. Így letölti a büntetését, a mexikóinak pedig ismét Russellre kell figyelnie. 

A Sainz ellen vívott csatát követően Russell egyébként kipöccintette a bukótérbe Perezt, aki viszont levágta a pályát a visszatéréskor. Finoman szólva is érdekes jelenet volt. 

Sainz a kilencedik helyre jött vissza, de Ocont, és Ricciardót gyorsan átlépte, így a hetedik helyen halad jelenleg. Ismét közepes keveréken van kint a spanyol. 

Készülődnek a Mercedes bokszában, a legjobb tíz pedig így áll jelenleg. 

1:36.208-at ment Sainz, ezzel ő a leggyorsabb jelenleg, és a spanyol elment Norris melett is. Ezen kívül még egy helycsere történt ebben a körben. Ocon is megelőzte Ricciardót. 

Verstappen előnye az élen már majdnem 10 másodperc. Ha nem történik valami váratlan, a holland újabb győzelmet könyvelhet el, míg Hamilton a dobogón ünnepelheti meg 300. versenyét. 

Carlos Sainz már az ötödik! Megelőzte Alonsót is, ráadásul javított a leggyorsabb körön. A plusz egy pont szinte biztos, hogy az övé lesz, de a maradék öt körben bő 20 másodpercet kellene ledolgoznia, ha dobogós akar lenni. 

VSC-re van szükség! Guanyu Zhou autója állt meg a bukótérben, viszont a megnyitás közelében, így ez valószínűleg nem fog sokáig tartani. 

Íme a momentum. 

Zöld zászló, Perez pedig bealudt! Russell lecsapott a lehetőségre az újraindításnál, és feljött a harmadik helyre. Két Mercedes a dobogón

Kettő kör maradt még vissza, Perez próbál visszatámadni, de nem lesz könnyű dolga. 

A mexikói panaszkodik közben a rádión, hogy ellenfele elhagyta a pályát a 6-os kanyatrban. 

Bár nagy csatára lehetett számítani Leclerc és Vertsappen között, előbbi kiesése miatt végül nagyon könnyen nyert a holland versenyző. Max Verstappen a 62. Francia Nagydíj győztese! Lewis Hamilton a második, George Russell pedig kivédekezte Perez támadásait, aki a negyedik helyen ért célba. Mögöttük Sainz lett az ötödik, és a leggyorsabb kör is a spanyolé. Alonso, Norris, Ocon, Ricciardo, és Stroll zárják még a legjobb tízet, utóbbi kettő ádáz küzdelmet vívott az utolsó pontszerző helyért. 

Íme a pontszerzők sorrendje. Olvassák el a versenyről készült összefoglalónkat is, folytatás a Magyar Nagydíjjal! Mára köszönjük a figyelmüket, a viszont látásra!