DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
15:00

15:00-t ütött az óra, így menetrend szerint elindult a mezőny a felvezető körre! Hamarosan rajt, szóval tartsatok velünk! 

Íme a pontszerzők sorrendje. Olvassák el a versenyről készült összefoglalónkat is, folytatás a Magyar Nagydíjjal! Mára köszönjük a figyelmüket, a viszont látásra! 

Bár nagy csatára lehetett számítani Leclerc és Vertsappen között, előbbi kiesése miatt végül nagyon könnyen nyert a holland versenyző. Max Verstappen a 62. Francia Nagydíj győztese! Lewis Hamilton a második, George Russell pedig kivédekezte Perez támadásait, aki a negyedik helyen ért célba. Mögöttük Sainz lett az ötödik, és a leggyorsabb kör is a spanyolé. Alonso, Norris, Ocon, Ricciardo, és Stroll zárják még a legjobb tízet, utóbbi kettő ádáz küzdelmet vívott az utolsó pontszerző helyért. 

A mexikói panaszkodik közben a rádión, hogy ellenfele elhagyta a pályát a 6-os kanyatrban. 

Kettő kör maradt még vissza, Perez próbál visszatámadni, de nem lesz könnyű dolga. 

Zöld zászló, Perez pedig bealudt! Russell lecsapott a lehetőségre az újraindításnál, és feljött a harmadik helyre. Két Mercedes a dobogón

Íme a momentum. 

VSC-re van szükség! Guanyu Zhou autója állt meg a bukótérben, viszont a megnyitás közelében, így ez valószínűleg nem fog sokáig tartani. 

Carlos Sainz már az ötödik! Megelőzte Alonsót is, ráadásul javított a leggyorsabb körön. A plusz egy pont szinte biztos, hogy az övé lesz, de a maradék öt körben bő 20 másodpercet kellene ledolgoznia, ha dobogós akar lenni. 

Verstappen előnye az élen már majdnem 10 másodperc. Ha nem történik valami váratlan, a holland újabb győzelmet könyvelhet el, míg Hamilton a dobogón ünnepelheti meg 300. versenyét. 

1:36.208-at ment Sainz, ezzel ő a leggyorsabb jelenleg, és a spanyol elment Norris melett is. Ezen kívül még egy helycsere történt ebben a körben. Ocon is megelőzte Ricciardót. 

Készülődnek a Mercedes bokszában, a legjobb tíz pedig így áll jelenleg. 

Sainz a kilencedik helyre jött vissza, de Ocont, és Ricciardót gyorsan átlépte, így a hetedik helyen halad jelenleg. Ismét közepes keveréken van kint a spanyol. 

A Sainz ellen vívott csatát követően Russell egyébként kipöccintette a bukótérbe Perezt, aki viszont levágta a pályát a visszatéréskor. Finoman szólva is érdekes jelenet volt. 

Hatalmas csata után Sainz megelőzte Perezt, de tíz körrel a vége előtt mégis kihozták a bokszba. Így letölti a büntetését, a mexikóinak pedig ismét Russellre kell figyelnie. 

Ütközött egymással Kevin Magnussenn, és Nicholas Latifi. A dán pilóta keményen kitette ellenfelét a bukótérbe. 

Panaszkodik a bal elsőre Verstappen is, az aszfalt viszont egyre melegebb, így ez talán nem is csoda. 

Csúnyán elkoptak már az abroncsok Sainz esetében, de a tempóján ez nem érződik. Egyelőre Perezt ostromolja. 

Az előző csata képen is. 

Nagy csata zajlik a nyolcadik helyért. Daniel Ricciardónak keményen kell védekeznie Esteban Ocon ellen. A francia versenyző igyekszik mindent megtenni a hazai közönség előtt. 

Bőven van már azokban a közepesekben, de ugyenezzel a problémával küzd Pierre Gasly is, aki a 15. helyen található jelenleg. 

20 kör van még vissza, de Sainz aligha fogja innen végig csinálni ezeken a közepes gumikon. A spanyol pilóta jobb első gumija nincs túl szép állapotban. 

Sainz átlépte Russellt, egy kemény manőverrel előzte meg a brit pilótát. 

Verstappen tovább tudott gyorsulni. 1:37.695 a verseny leggyorsabb köre jelenleg. 

Eljutottunk a futam feléig. Verstappen jelentős, de korántsem megnyugtató előnyt autózott ki, Perez pedig némileg megnyugodhat, mivel Russellnek már Sainzra kell figyelnie. 

„Tényleg azt kell mondanom, hogy valami baj lehetett az autóval, mert a kanyar közepén történt az eset, ahol gumikat spórolsz, és távol maradsz a határtól. Annyira szokatlan lenne egy világklasszis pilótától, hogy ott elveszítse az autót. Tényleg úgy gondolom, hogy valami baj volt azzal a Ferrarival” – mondta közben Nico Rosberg a Sky Sportsnak.

Hamilton 3 másodpercre Verstappentől, Russell viszont egyre közelebb van Perezhez, akinek már néznie kell a tükröt. 

Az ág is húzza a Ferrarit... Sainz öt másodperces büntetést kapott a bokszban történtekért. Így lehet ugrott a dobogó. 

Rövid időre sárga zászlót lengettek be. Mick Schumacher állt keresztbe a pályán, miután találkozott Guanyu Zhou-val. A kínai alatt megúszott az Alfa Romeo, melyre új első szárny került. 

Max Verstappen a leggyorsabb. 1:37.701 a jelenlegi legjobb kör. Eközben Sainz már az ötödik!

Verstappen gond nélkül eljött az újraindításnál. A sorrend az elején nem változott, Sainz viszont elképesztő tempót diktál, már a hatodik. 

Bejön a biztonsági autó a kör végén. Verstappen, Hamilton, Perez, Russell, Alonso az első ötben. 

Nem tudni, mi történt Leclerc-el, a monacói szerint a gázpedál ragadhatott be. 

Úgy látszik ez megint nem a Ferrari napja. Carlos Sainzt veszélyesen engedték ki a bokszban, és a cseréje is lassú volt. 

Leclerc a falban! Bejön a biztonsági autó! Aki tud, jönni fog a bokszba. 

A holland kiállása képen. 

A címvédő két kiállásra játszik ez egyértelmű, a kérdés, mikor és mit lép majd erre a Ferrari? Az biztos, hogy Sainz már közeledik, mivel Ricciardót is átlépte. 

Verstappen a bokszban! Gyors csere volt, 2.4 alatt végeztek a szerelők, keményeket kapott, és a hetedik pozícióba tért vissza. 

Nagyszerű tempót megy Charles Leclerc, ugyanakkor a jobb első abroncsa nincs túl szép állapotban, eléggé kopottak. Az előnye egyre nagyobb, de vajon mikor jön be a bokszba? 

Verstappen ismét leszakadt az élen autózóról, de Hamilton is lerázta Perezt. Mögöttük Russell, Alonso, Norris, Ocon, Ricciardo, és Sainz zárják a legjobb tízet, és kicsit lenyugodni látszanak a kedélyek. Hamarosan jönniük kell kereket cserélni a pilótáknak, így ez inkább csak egy vihar előtti csend. 

Sainz időközben megelőzte az Astonokat. A spanyol egy kiállásos stratégiát célzott meg vélhetően, a tempójára pedig nem lehet panasz. 

A Ferrari a B jelű tervet választotta a rádió üzenetek tanulsága szerint. Jelentsen ez bármit is, Leclerc nyugtázta a dolgokat. 

Érdekes csata bontakozik ki éppen az utolsó pontszerző 10. helyért is. Lance Stroll tartja jelenleg ezt a pozíciót, mögötte pedig Vettel és Sainz érkezik. 

Aki kint járt, mind kemény keveréket kapott. Rajtuk kívül még Sainz, Gasly és Bottas futnak a 2-es számú Pirelliken. 

Kalkuláció ide vagy oda, korán megkezdődtek a cserék. Magnussen, Schumacher, és Zhou is kint járt. 

Íme az egyik legutóbbi próbálkozás. A Mistral után mindig nagyon közel marad Verstappen, de előzési pozícióba még mindig nem került. 

Miközben Verstappen folyamatosan próbálkozik Leclerc mögött, érdemes megfigyelni, mit jósolt a mai napra a Pirelli. Bár a hétvégén eddig a Red Bull jobban kezelte a gumikat, sokáig azért nem nyüstölheti őket a holland. Érdekes játszma lesz ez! 

Érdemes figyelni a harmadik helyért folyó küzdelemre is. Bár Hamilton gyorsabbnak tűnt a legelején, az ötödik körben Perez már nézelődik a hétszeres világbajnok mögött. 

Leclerc ismét elnyúlt valamelyest. Oda-vissza pattoga a labda a világbajnoki cím legfőbb várományosai között. 

Az első körös balesetben egyértelműen Ocont hozták ki vétkesnek, aki öt másodperces büntetést kapott ezért. 

Úgy tűnik Verstappen rákapcsolt. Közeledik az élen állóra, megfutotta a leggyorsabb kört, és lassan támadni fog. 

Charles Leclerc pontosan azt tette, amit kellett. A pole-ból induló versenyző egy másodpercnél nagyobb különbséget alakított ki Verstappen előtt, és ami a DRS miatt kulcsfontosságú. 

Elképesztő rajtot fogott Kevin Magnussen. A dán pilóta hét pozíciót javított, de nem panaszkodhat Lance Stroll, aki öt, és Mick Schumacher sem, aki három helyet javított. 

Yuki Tsunodát kiforgatták a harmadik szektorban, de a két Aston Martin is összeakadt. A japán nem tehetett az esetről, Esteban Ocon hibája volt. 

Leclerc jobban kapta el a rajtot, a mezőny pedig simán eljött a rajt után. Verstappen üldözi a monacóit, miközben Hamilton feljött a harmadik helyre. Jobban rajtot a brit pilóta, mint a mellette lévő Sergio Perez. 

Teltház van a helyszínen, fantasztikus a hangulat, a közönség pedig megőrül a hazai versenyzőkért. Esteban Ocon, vagy Pierre Gasly vajon megőrvendezteti honfitársait egy kiugró eredménnyel? 

Verstappen is ünnepel, hiszen a mostani lesz a 130. futama jelenlegi csapata, a Red Bull színeiben.

6 perc a rajtig, így érdemes átböngészni a rajtrácsot, melyet mi is prezentáltunk kedves olvasóink számára. 

Max Verstappen az alábbit nyilatkozta a Red Bull végsebességbeli előnyéről: Nemcsak a végsebesség a lényeg, hanem az is, hogyan kezeled a gumikat. Lehetsz előrébb, de ha megölöd az abroncsokat, akkor úgyis megelőznek. Majd meglátjuk, mi történik” – mondta el a Sky Sports kamerái előtt.

Lewis Hamilton a mai futammal belép a háromszázas klubba, ezzel pedig a brit versenyző lesz a hatodik a történelemben, akinek ez sikerül. 7 vb-cím, 103 pole, 103 győzelem, 186 dobogó, és 60 leggyorsabb kör az eddigi mérlege. 

Kifejezetten meleg van a helyszínen. A levegő 30, az aszfalt pedig 56 fokig emelkedett fel. Jelentős kihívást okoz ez is a pilótáknak. 

A tegnapi kvalifikáción Charles Leclerc bizonyult a leggyorsabbnak, amiben a csapattársa, Carlos Sainz által adott szélárnyék is segítségére volt. Bár Max Verstappen egy csatát elveszített riválisával szemben, a szabadedzések alapján a Red Bull jobbnak tűnt a versenytempó tekintetében, ráadásul a Ferrari spanyol versenyzője csak a rajtrács utolsó sorából indulhat. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a Francia Nagydíj!