DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Albon örül az előrelépésnek, Latifi vár

Bár pontot nem szerzett, az autó teljesítményével kifejezetten elégedett volt Alexander Albon Spielbergben. A brit–thai pilóta most először tudta igazán kipróbálni a továbbfejlesztett Williamst. Csapattársa továbbra is a frissítésekre vár.

A Williams a Brit Nagydíjra már az FW44 továbbfejlesztett változatával érkezett, ám a szélsőséges időjárási körülmények, valamint a futam nyitókörében bekövetkezett ütközés megfosztotta Alexander Albont attól a lehetőségtől, hogy ténylegesen kipróbálja és átérezze a fejlesztéseket és az „új” autót. 

Ausztriában ennél jóval szerencsésebb helyzetben találta magát az ifjú williamses, ugyanis annak ellenére, hogy lecsúszott a pontszerzésről, sokkal gördülékenyebb versenye volt, mint Silverstone-ban. Ettől függetlenül, természetesen nem örült neki, hogy egyetlen pontot sem szerzett. „Ez nyilvánvalóan frusztrál, hiszen a pontszerzés a cél, de ha a futamon nyújtott teljesítményünket nézem, igenis jó versenyünk volt, elégedett vagyok” – fogalmazott Albon. „Tudtam, hogy amit csinálok, nem kíméli a gumikat, de muszáj volt tövig nyomnom a gázt, hogy legalább megpróbáljam magam mögött tartani Valtterit” – tette hozzá. 

A brit-thai versenyző szerint ez volt az első igazi versenye a továbbfejlesztett autóval, éppen ezért hasznunkra lesznek a versenyen szerzett adatok. A cél, hogy ezekből tanulva megerősödve térjenek vissza Franciaországban. „Valójában az egész verseny alatt hasonló teljesítményt mutattunk, mint a McLaren. Nagyon elégedett voltam a tempónkkal. Úgy érzem, határozottan előreléptünk ezen a hétvégén és ez remek érzés!” – hangsúlyozta Albon.



Szintén pontszerzés nélkül, kényszerű kiállással zárta a spielberg-i hétvégét a csapattárs, Nicholas Latifi is, éppen azt követően, hogy a Brit Nagydíj kvalifikációján élete legjobb eredményét érte el – ráadásul a még frissítések nélküli williamsszel. 

„Padlólemez-sérülést szenvedtem, de azt még ki kell derítenünk, hogyan” – árulta el a kanadai. „A rajtnál sok volt a törmelék és némelyiken biztosan átgázoltam, illetve ráhajtottam az egyik kerékvetőre is, de nem éreztem ilyen rossznak a helyzetet. Ez mind a verseny elején történt, az első szakasz vége felé azonban már jelentős leszorítóerő-hiányom volt, így nem igazán volt értelme folytatni” – tette hozzá.

Latifi továbbra is nagyon várja a frissítéseket, amelyek az ő autójára egyébként is később érkeztek volna meg Albonénál, de a brit-thai versenyző silverstone-i balesete miatt ez még tovább tolódott.

„A frissítési csomag nélkül továbbra is messze vagyok Alextől. A kvalifikáció nem sikerült rosszul, ott hasonló volt a teljesítményünk, de a versenyen hat-hét tizeddel lassabb voltam már egy körön, amit aztán a gumikopás és a sérülés is csak felerősítettek és nem tudtam harcolni senkivel, még a saját csapattársammal sem” – emlékezett vissza Latifi. 

Összegzésül elmondta, az Osztrák Nagydíj számára felejthetőre sikeredett, de nagyon bízik benne, hogy Franciaországban megkapja a frissítéseket, amelyekkel újra labdába rúghat majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: