DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Steiner jobban megsarcolná az új csapatokat

Günther Steiner arra számít, hogy a 200 millió dolláros „bekerülési összeget”, amelyet minden új belépőnek ki kell fizetnie, mielőtt csatlakozna a Formula-1-hez, a jövőben emelni kell.

A Formula-1 iránt nagy az érdeklődés, jelenleg éppen az Andretti Autosport mint a közeljövőben lehetséges 11. csapat - szeretne bekerülni. Az Andretti terveit azonban az F1-es paddock nagy része nem fogadta örömmel, elsősorban az új résztvevő belépésének anyagi hatásai miatt.

A csapatok által 2020-ban megkötött Concorde-szerződés értelmében minden új belépőnek 200 millió dolláros díjat kell fizetnie, amely egyenlő arányban oszlik el a már jelenlévő csapatok között. Ennek célja az, hogy ellensúlyozza azt a bevétel kiesést, amely abból ered, hogy a bevételeket 10 helyett 11 csapat között osztják fel. A Haas csapatfőnöke, Steiner világosan kijelentette, hogy az F1-nek ragaszkodnia kell a jelenlegi 10 csapatos rajtrácshoz, a stabilitás és biztonság miatt. „Tíz nagyon jó csapatunk van, mind stabilak” – mondta Steiner a múlt héten Kanadában. „Miért kellene megváltoztatnunk valamit, ha ez így működik?”



Az Autosport kérdésére, hogy szerinte a „bekerülési összeg” megfelelő-e, Steiner elmondta, a jövőben ezen módosítani kell, hogy tükrözze azt a kereskedelmi értéket, amellyel az F1 a 200 millió dolláros összeg elfogadása óta növekedett. „A „bekerülési összeget” néhány éve határozták meg, amikor a Formula-1 értéke más volt” – mondta Steiner. „Azt hiszem, az egyik dolog az lesz, hogy ezt a jelenlegi piaci árfolyamhoz igazítsuk, ami most sokkal több. De azt gondolom, hogy ez egy nagyon nehéz folyamat.

„Ha igazán őszinte vagy, és megnézed, amikor 2020-ban aláírtuk a szerződést, a piaci érték sokkal kevesebb volt, mint manapság. A sport jelentős előrelépést tett, tehát valamikor emelni kell rajta.”

Az Andretti tavaly közel került ahhoz, hogy az Alfa Romeo csapatát irányító Sauber csoport többségi átvételével megszerezze a Formula-1-ben való részvételt, de az üzlet meghiúsult. Mivel a jelenlegi csapatok egyike sem eladó, és a Formula-1 értéke az elkövetkező években közel egymilliárd dollárra rúg, sokan a jelenlegi rendszer védelmére és befektetésük megtartására helyezték a hangsúlyt.

Monacóban az F1 vezérigazgatója és elnöke, Stefano Domenicali azt mondta, hogy minden új belépőnek pénzügyileg stabilnak kell lennie, és szerinte 10 csapat a megfelelő szám a sorozatban. „Ma már nem lenne probléma, hogy több csapatunk legyen, mert van listánk” – mondta Domenicali. „Néhányan hangosabbak, mint a többiek, de sok emberünk, sok befektetőnk szeretne a Formula-1-ben szerepelni. Nekünk meg kell védenünk a csapatokat, egy egészséges rendszer fenntartása érdekében.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: