DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Andretti Wolffnak: Több tiszteletet!

Az 1978-as világbajnok szerint fia F1-be csatlakozni kívánó projektje nem érdemel olyan lenézést, amilyen többek között a Mercedes csapatfőnökének nyilatkozatából áradt. Az amerikai legenda szerint Ecclestone idején már rábólintottak volna az érkezésükre.

Mario Andretti néhány hónappal ezelőtt beszélt először arról, hogy a fia, Michael Andretti által vezetett és az autósport számos szakágában jelenlévő Andretti Global szeretne tizenegyedik csapatként csatlakozni a Formula-1-es mezőnyhöz 2024-től. Az F1 és a jelenlegi istállók sem örülnének azonban maradéktalanul ennek: utóbbiak elsősorban azért, mert bár 200 millió dolláros belépti díjat szednének a Concorde-egyezmény értelmében az újonnan érkező alakulatoktól, értelemszerűen kisebb szelet jutna nekik a sportág bevételeiből, míg maga a sportág a The Race nemrégi cikke alapján arra várhat, hogy ne egy privát gárda, hanem egy gyári csapat érkezzen újként a száguldó cirkuszba.

A csapatvezetők is visszafogottan nyilatkoztak Andrettiék szándékairól, Toto Wolff például azt mondta, egyelőre bizonyítania kellene az amerikai alakulatnak, hogy megütik az F1 szintjén. Most erre reagált Mario Andretti az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva:

mario-andretti-f1-dppi



„Toto Wolff rendkívül nyíltan beszélt a hitelességünkről. Ugyanakkor velem másképp beszél erről. Nagyon tiszteletlennek tartom a nyilvános kritikát, mert sokkal régebb óta vagyunk aktívak az autósportban, mint ő. Én tisztelem az eddigi sikereit, de semmi oka rá, hogy így lenézzen minket” – idézi a német lap az 1978-es világbajnokot.

Az idősebb Andretti arról is beszélt, hogy jelenleg arra várnak, pontosan mennyi pénzt is kérnének a csatlakozás fejében, s egyúttal azt is elhintette, hogy Bernie Ecclestone idejében már rég megszületett volna a megállapodás: „Az FIA nagyon nyitott velünk, mi pedig minden feltételt teljesítettünk. Most arra várunk, hogy megmondják, mennyibe kerül, hogy a csapatok beengedjenek minket. Tudjuk, hogy a 200 millió dolláros sávban van. Lehet, hogy többet akarnak, de még várunk a visszajelzésre. Számomra ez egy kicsit észszerűtlen. Bernie-vel más lenne a helyzet, a Liberty túl nagy beleszólást enged a csapatoknak.”

Andrettiék egyébként korábban arról is beszéltek, hogy a Renault-val már meg is kötötték a motorpartneri megállapodást. A 82 éves exversenyző egyúttal jelezte: a tudás megvan a csapatánál, ami az F1-es szerepvállaláshoz szükséges. „Mindig azt kérdezik tőlünk, hogyan akarunk versenyképesek lenni. Én erre azt mondom, hogy az legyen a mi problémánk! Senki nem ismeri a felkészülésünket. Nem kell egyetlen új embert sem felvennünk: tapasztalt embereink vannak, akiknek megvan a tudásuk. Pénzügyi szempontból pedig hiteles partnereink vannak, akik ismerik a projekt méretét. Régóta tervezzük már a programunkat, hiszen ez minden, amit akarunk. Több tiszteletet érdemlünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: