DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A csapatok nyitottak az Andretti érkezésére

Elmondták véleményüket az F1 csapatvezetői az Andretti Autosport terveiről. A legendás név hamarosan visszatérhet a sportágba, ám az istállóknak lennének bizonyos feltételei.

A barcelonai teszt kezdetével beindult az élet a Formula-1-ben. Az első tesztnapon a pilóták mellett a csapatfőnökök számára is tartottak egy sajtótájékoztatót, az eseményen pedig az Andretti helyzete is szóba került. Mint ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Mario Andretti nemrégiben jelentette be, hogy fia, Michael beadta a jelentkezését a Nemzetközi Automobil Szövetségnél, hogy 2024-től csapatot indíthassanak az F1-ben.

Mivel már elég régóta pletykálnak a dologról, az Andretti Autosport pedig több neves szériában is jelen van, így ez talán senkit sem ért váratlanul, ám a csapatok vezetői csak megfelelő feltételek teljesülésekor tudnák elfogadni egy új alakulat érkezését.

„Az biztos, hogy az Andretti egy jelentős név, és az amerikai piac igazán fontos. Minden csatlakozó csapatnak hozzáadott értéket kell teremtenie, de nem csak azzal, hogy kifizet egy 200 millió dolláros nevezési díjat, hanem véleményem szerint meg kell mutatnia, mit is tud felmutatni az összes többi csapat, az F1 és az FIA számára. Csak ebben az esetben fog továbbfejlődni a sportág” – mondta Toto Wolff a Mercedes csapatfőnöke a szerdai online sajtóeseményen, melyen a Formula.hu is jelen volt.

„Mi vagyunk az abszolút csúcs, akárcsak a Bajnokok Ligája vagy az NFL. A franchise menet közbeni újraosztásának viszont nem így kellene történnie. Az F1-nek és az FIA-nak sem ez a szándéka. Nem csak a 200 millió dollárra, hanem valószínűleg többre van szükség, olyan 1 milliárd dollár körül, ha egyenesen a kezdetektől fogva ebben a klubban akarsz játszani. Ugyanakkor, ha egy igazi márka, jó emberekkel, és a szükséges finanszírozással rendelkezik, akkor miért ne?” – tette hozzá Wolff.



Hasonlóan vélekedett a Red Bull csapatfőnöke is, Christian Horner szerint alaposan át kell gondolniuk ezt az egészet.

„Nagyszerű, hogy van érdeklődés a belépni vágyók részéről. Az Andretti név minden bizonnyal erős név a motorsportban, de nem ők az egyetlenek, akik a beszállásuknak adtak hangot. A Concorde egyezményen keresztül egyértelmű kritériumok vannak, amelyeket teljesíteni kell és jóváhagyni. Biztos vagyok benne, hogy részt vesznek majd ebben a folyamatban. Ez a megállapodás azért van, hogy megvédje a jelenlegi 10 szereplőt, és nem azért, hogy felhígítsa a mezőnyt, tehát ezt alaposan meg kell vizsgálni” – vélekedett Horner.

Az Alpha Tauri főnöke is ezen az állásponton volt, Franz Tost ráadásul úgy véli, a jelenlegi létszámmal is jól meglennének.

 „Tízen vagyunk, mint tíz igazán jó csapat. Végső soron azonban ez is az FIA és a FOM döntése. Ha Michael egy új csapattal akar jönni, a csapatok is elfogadják és minden a rendelkezésére akkor ez rendben van, ellenkező esetben viszont nem” – mondta a szakember.

Nem mindenki volt viszont ilyen szigorú, a McLaren főnöke, Andreas Seidl a kollégáihoz képest sokkal pozitívabban állt hozzá a lehetőséghez.

„A mi oldalunkról mindenképpen üdvözölnénk az Andretti csapatot, mert az Andretti név és egy amerikai csapat csak tovább segítené a sport további fejlődését az Egyesült Államokban. Minél több csapatunk van, annál több fiatalnak tudunk lehetőséget biztosítani. Amennyiben hamarabb elérjük a maximális létszámot, az csak segít a franchise értékének növelésében. Abszolút nyitott vagyok rá és szívesen versenyeznénk velük” – zárta gondolatait Seidl.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: