DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

Piquet rasszista megnyilvánulást tett Hamiltonnal szemben, az F1 és a Mercedes is reagált

Max Verstappen apósa az n-nel kezdődő szót használta Lewis Hamiltonra, a Formula-1 és a Mercedes is közleményben válaszolt a korábbi F1-es világbajnok viselkedésére.

A Formula-1 és a Mercedes közös közleményben reagált Nelson Piquet Lewis Hamiltonnal kapcsolatban megfogalmazott rasszista szavaira. Piquet még 2021 végén használta Hamiltonra az n-nel kezdődő szót, amikor azt ecsetelte, hogy "az a n* betette az autóját a kanyar belső ívére és ott is hagyta" - Hamilton és Max Verstappen 2021-es silverstone-i ütközéséről volt szó. Hogy miért csak most robbant ki az ügy, azt nem tudni, mindenesetre az benne lehet, hogy ő és a riporter portugál nyelven beszéltek anno.

Most azonban végigsöpört a világsajtón Piquet szóhasználata, aki jelen pillanatban Verstappen apósa, hiszen az ő lánya Verstappen élettársa, Kelly Piquet. A szóhasználattal kapcsolatban az F1 hivatalos közleményt adott ki, melyben azt írták: "A diszkriminációnak és a rasszizmusnak nincs helye a közösségben és teljességgel elfogadhatatlan bármilyen formája. Lewis a sportunk hihetetlen nagykövete és tiszteletet érdemel. Sokan tanulhatnának az egyenlőség és sokszínűség érdekében tett fáradhatatlan erőfeszítéseiből és mi, az F1 is elkötelezettek vagyunk emellett."

12



Erre reagált most a Mercedes csapata is:

"A leghatározottabban elítéljük a diszkrimináció és a rasszizmus bármilyen fajtáját. Lewis az élen jár a sportágunk rasszizmus elleni harcában és egy igazi bajnok a pályán, illetve azon kívül is. Közös képünk van egy sokszínű és elfogadó sportról, ez az eset pedig ismét aláhúzza ennek fontosságát."

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a Red Bull múlt héten azonnali hatállyal eltávolodott Jüri Vipstől, a fiatal versenyzőjétől, aki ugyanezt a szót mondta ki online játék közben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: