DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Bottasnak nem lenne szabad kikapnia Zhou-tól”

Jacques Villeneuve szerint az Alfa Romeo finn versenyzője nem engedheti meg magának, hogy újonc csapattársa legyőzze őt, hiszen hatalmas a tapasztalatbeli különbség a két pilóta között.

Az egyéni összetettben Bottas magabiztosan vezet Zhou előtt, hiszen eddig szerzett 46 pontjával a bajnokság nyolcadik helyén tanyázik, míg Zhou mindössze öt pontot tudott szerezni a szezon első kilenc versenyén. A két versenyző közötti teljesítménykülönbség nagy szerepet játszik abban, hogy az Alfa Romeo nem tudja nagyobb nyomás alá helyezni az előtte álló McLaren–Alpine párost, a csapat ugyanakkor tisztában van vele, hogy ez az év a tanulásról és tapasztalatszerzésről szól az ifjú kínai versenyző számára, valamint több technikai probléma is hátráltatta őt a szezon elején. 

Az utóbbi két versenyen, Bakuban és Montrealban azonban Zhou meglepően jól szerepelt, hiszen mind az edzéseken, mind a versenyeken meggyőzőbb tempót mutatott, mint Bottas. Kanadában életében először jutott be a Q3-ba az időmérő edzésen, a futamon pedig a nyolcadik helyen befutva vetett véget a szezonnyitó Bahreini Nagydíj óta tartó ponttalansági sorozatának.



 

Villeneuve szerint Zhou jó szereplése rossz fényt vet Bottasra: „Valtteri egy kedves srác, és nagyon gyors. Néha képes volt legyőzni Lewist egy-egy versenyen, de egy egész szezont tekintve képtelen volt erre” – mondta az 1996-os világbajnok az F1 Nation podcast legújabb műsorában, amiben többek között a Russell–Hamilton párosról is elmondta véleményét. „Ez a legfőbb különbség egy bajnok, aki képes minden pályán és minden körülmények között jól teljesíteni, és egy olyan versenyző között, mint Valtteri, aki csak néha képes kiemelkedőt nyújtani, nem pedig egy egész szezonon keresztül. Ezt minden évben bemutatta nekünk.”

„Zhou nem volt még ezen a pályán, és neki sem volt sok lehetősége körözni” – válaszolt Villeneuve a feltevésre, miszerint Bottas technikai problémák miatt sok időt veszített pénteken. „Egyszerűen egy ilyen nagy rutinnal rendelkező versenyzőnek nem lenne szabad kikapnia egy újonctól, különösen egy olyan pályán, ahol Zhou életében először versenyez. Nem tudom, hogy ez azért van-e, mert Lewis mellett hozzászokott ahhoz, hogy nem tudja legyőzni a csapattársát, és ez egy kicsit visszatartja őt. A szezon elején még könnyű dolga volt, gyakorlatilag megsemmisítette a kínait, most azonban nem ugyanazt a Valtterit látjuk, mert könnyedén vernie kellene Zhout” – zárta gondolatait a korábbi bajnok.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: