DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Bottas nem élvezte az F1-et Hamilton mellett

Az immár az Alfa Romeót erősítő finn pilóta őszintén beszélt arról, hogyan került mélypontra a Mercedesnél eltöltött második idényét követően és hogyan kapta magát össze ezek után.

Valtteri Bottas 2017-ben, Nico Rosberg váratlan visszavonulása után csatlakozott a Mercedeshez a Formula-1-ben. Elődjével ellentétben ugyanakkor soha nem tudta igazán megszorongatni Lewis Hamiltont házon belül, sőt sokszor esett csapatutasítás áldozatául, mivel már csak a brit volt harcban a vb-elsőségért. Különösen a 2018-as szezonban volt jellemző ez, amikor a Ferrari és Sebastian Vettel egy darabig komoly kihívónak bizonyult a címvédők számára: leginkább az Orosz Nagydíjon történt félrehúzódás az emlékezetes ezek közül.

A finn versenyző most a Motor Sport Magazine podcastjában beszélt őszintén arról, hogy akkoriban teljesen elveszítette a lelkesedését is az F1 iránt: „2018 végén majdnem abbahagytam, nagyon közel voltam hozzá. Egyszerűen azért, mert nem értettem és nem tudtam feldolgozni, hogy nem tudtam abban a két évben legyőzni Lewist. Óriási nyomást helyeztem magamra. 2018 vége felé, különösen amikor támogatói szerepkört kellett betöltenem a csapatnál, nagyon nem tudtam ezt elviselni, rettenetesen szenvedtem, egyáltalán nem volt jó móka. 2018 utolsó négy-öt versenye nagyon fájdalmas volt, mert élveznünk kellene az F1-et, hiszen nagyon klassz, de nem ez volt a helyzet. Úgyhogy szükségem volt a szünetre a két idény között, hogy alaposan átgondoljam a dolgokat.”

bottas-hamilton-2021-dppi-f1



„Furcsa dolog az emberi elme, mert olykor nagyon sötét területekre visz” – magyarázta Bottas. „Elveszítheted az élvezetet bizonyos dolgokban, és én is így jártam az F1-gyel és az F1-ben való versenyzéssel. Majdhogynem mérges voltam az F1-re. Különös, de szükségem volt egy kis leállásra, hogy a nagyobb képet nézhessem és azt mondhassam, ’oké, ez igazából egy nagyszerű sport és még így is remek lehetőségeim lehetnek előttem’. Ostoba lettem volna, ha nem vállalom őket.”

„Úgy döntöttem, szünetre megyek valahova Dél-Amerikába és próbálok nem gondolni az F1-re, és igyekszem újra megtalálni az élvezetet és a motivációt a sportban. Megtaláltam, minden összeállt. Talán január közepén döntöttem el, hogy ’oké, csináljuk, még képes vagyok rá’. Úgyhogy sikerült összeszednem magam és megtalálnom újra az élvezetet a vezetésben. Egyből javultak is az eredmények: talán 2019 volt az eddigi legjobb szezonom, főleg Lewis ellen. Viszonylag sok futamot nyertem, és főleg a bajnokság feléig olykor még vezettem is az összetettet, úgyhogy elég erős év volt, csak aztán az egész szezont illetően nem tudtam versenyre kelni Lewis kiegyensúlyozottságával és teljesítményével.”

Az idén már az Alfa Romeót erősítő és ott valósággal újjászülető Bottas azt is hozzátette: azért is nehéz dolga volt Hamilton ellen, mert a brit már évek óta a Mercedesnél versenyzett akkor, így sokkal jobban beépült a csapatba, mint ő újonnan érkezőként. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy abszolút úgy érezte 2017-ben, hogy készen áll arra, hogy a Mercedesnél a világbajnoki elsőségért harcoljon.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: