DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Sajtó: Piastri hamarosan debütálhat

Az Alpine csodagyereke vélhetően a Francia Nagydíj első szabadedzésén kaphat majd lehetőséget a debütálásra, legalábbis erre lehet következtetni Otmar Szafnauer szavaiból.

Oscar Piastri 2020-ban az F3, egy évvel később pedig az F2 bajnoki címét hódította el újoncként, a szabad helyek szűkössége miatt azonban erre az évre csupán egy tartalékversenyzői szerepkört tudott neki felajánlani a karrierjét egyengető Alpine. Mindemellett az ausztrál egy átfogó tesztprogramot is teljesít a franciák előző évi autójával, az A521-gyel, mellyel legutóbb Silverstone-ban gurulhatott pályára.

Piastrit a szakértők és a szurkolók többsége is szeretné a rajtrácson látni, Szafnauer pedig éppen Kanadában jelentette be, hogy az ausztrál biztosan lehetőséget kap majd 2023-ban. Azt egyelőre nem tudni, hogy melyik istállónál fog versenyezni, hiszen az Alpine-nál Esteban Ocon hosszútávú szerződéssel rendelkezik, Fernando Alonso pedig kiváló teljesítményt nyúlt, így vélhetően a páros jövőre is együtt marad a franciáknál. Az elmúlt hetek hírei alapján az Alpine a Williamshez próbálhatja meg bejuttatni védencét, a gyengén teljesítő Nicholas Latifi helyére. Az azonban biztosnak tűnik, hogy Piastri a közeljövőben végre hivatalos nagydíjhétvége keretein belül is bizpnyíthat, hiszen Szafnauer megerősítette, hogy az ausztrál rövidesen lehetőséget kap tőlük egy szabadedzésen.



„Annyit elárulhatok, hogy biztosan nem Silverstone-ban fog megtörténni” – idézi az amerikai–román csapatfőnököt az Autosport. „Szeretnénk őt az autóba ültetni, és vélhetően hamarosan sor is kerül majd erre, de hivatalosan még nem jelentettük be.” 

„Mindenki tudja, hogy Oscar egy hatalmas tehetség. Már egy ideje a tavalyi autónkkal tesztel, és nagyon jól teljesít” – méltatta Piastri teljesítményét Szafnauer Montrealban. „Szerződésünk van vele, és van néhány opciónk is, de nem sietünk a döntéssel, mert szeretnénk megvárni a megfelelő alkalmat.”

A Brit Nagydíjat követően a mezőny Ausztriába látogat majd, ahol az idei második sprinthétvégéjét rendezi az F1, a feszített menetrend miatt azonban nem valószínű, hogy bármelyik istálló is azon a hétvégén vetne be egy újoncot. Piastri debütálására így várhatóan az Alpine hazai pályáján, Le Castellet-ben kerülhet sor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: