DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Áradozik Alonsóról az Alpine-főnök

„Fantasztikus, mesés” – így értékelte Fernando Alonso 2. rajthelyet érő körét az Alpine főnöke, Otmar Szafnauer a Kanadai Nagydíj időmérő edzése után.

A spanyol a változó időjárási körülmények között rendezett kvalifikációs edzésen végig jól teljesített, majd a záróetap hajrájában futott körével feltette a pontot az i-re: a 2. helyen landolt, a címvédő-listavezető Max Verstappen mögött. A mezőny 40 éves korelnöke – aki a 2012-es Német Nagydíjon szerzett rajtelsősége óta nem indult az első sorból – az egész kvalifikáció legnagyobb szenzációját szolgáltatta teljesítményével: Otmar Szarnauer csapatfőnök áradozott a kétszeres vb-elsőről, akiről az a hír járja, hogy szerződésének meghosszabbítása pusztán formalitás lesz az Alpine istállóval.

„Az egész csapat kitűnően dolgozott, a megfelelő időben küldtük ki a pályára, ő pedig egy valóban eszméletlen kört rakott össze. Nagyon megérdemli, hogy az első sorból rajtolhasson” – méltatta Alonsót az Alpine vezére.

2022 Azerbaijan Grand Prix Sunday



Szafnauer rámutatott, hogy Alonso már korábban is nyújtott olyan teljesítményt, amivel az első sorba kerülhetett volna. A szakvezető az ausztráliai kvalifikációra utalt, amikor a spanyol technikai hiba miatt nem tudta befejezni az utolsó Q3-as körét, amiről sokan azóta is úgy gondolják, hogy pole-t, de legalábbis első soros indulást ért volna: „Akkor egy kuplungprobléma miatt nem jött össze, most viszont igen” – mondta Szafnauer.

Amikor az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján arról kérdezték a szemlátomást feldobott spanyolt, hogy mire készül vasárnap, mókásan megjegyezte, hogy a rajtnál mindenképpen támadást indít majd Verstappen ellen. A pilóta bevallotta: boldog lenne, ha az első körben az élre törhetne, de tudja, hogy a célban a realitások talaján maradva már egy 5. hely is felérne egy győzelemmel az Alpine számára.

„Holnap elméletileg száraz lesz az idő, pénteken pedig száraz pályán nagyon jó volt a hosszú etapos tempónk. Most megejtjük a mérnöki kiértékelést, aztán pedig elkezdünk egyeztetni a stratégiáról” – mondta Szafnauer a vasárnapi kilátásokkal kapcsolatban.

A kanadai futam első rajtsorával kapcsolatban érdemes megjegyezni: amikor Alonso 2012-ben legutóbb az első sorba került, Verstappen még gokartos kissrác volt, aki csak reménykedett abban, hogy hamarosan autókkal versenyezhet. A holland meg is jegyezte: különleges érzés lesz számára Alonsóval osztozni az első soron, hiszen gyerekként látta a futamgyőzelmeit és a vb-sikereit a tévében. 

„Számítok rá, hogy támadni fog!” – mondta cinkos mosollyal az arcán a világbajnoki tabella címvédő éllovasa.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: