DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Verstappen oktatott a vízen, Alonso a meglepetés

A Red Bull világbajnoki éllovasa domináns teljesítménnyel nyerte az F1-es Kanadai Nagydíj esős időmérőjét, megelőzve az Alpine spanyolját. Perez hibázott, Leclerc a 19. helyről indul.

Akárcsak a néhány órával korábbi harmadik szabadedzésen, a Formula-1-es Kanadai Nagydíjon is eső és rendkívül vizes pálya fogadta a mezőnyt Montrealban. Természetesen mindenki a teljesen esős gumikon gurult ki a bokszból a Q1-ben, de így is többeket megtréfáltak a körülmények: Lando Norris és Sergio Perez is elrontotta egy ízben az első kanyart. Így is folyamatosan gyorsultak a versenyzők: megfordult az élen többek között George Russell, Max Verstappen, Carlos Sainz és az FP3-at még leggyorsabbként záró Fernando Alonso is.

Az első szakaszt végül Verstappen zárta az élen, megelőzve Alonsót, a hajrában egyszer a bukóteret meglátogató és onnan kissé veszélyesen visszatérő Sainzt, valamint Kevin Magnussent és Charles Leclerc-t. A kiesők között pedig ugyancsak láthattunk bőven meglepetéseket: nem fért be az első tizenötbe az utolsó tréningen még remeklő Pierre Gasly és Sebastian Vettel, utóbbi csapattársa, Lance Stroll, a hazai pályán szereplő Nicholas Latifi, valamint a motorcserés büntetése miatt eleve a rajtrács végéről induló Yuki Tsunoda – azaz a két AlphaTauri, a két Aston Martin és az egyik Williams búcsúzott. Kiszállt viszont az autóból Leclerc is, hiszen a ferrarist is hátrasorolják vasárnap, ám mivel jobban szerepelt a kvalifikáción, mint a hasonlóan szankcionált Tsunoda, a monacói indulhat majd a 19. rajtkockából.

perez-crash-montreal



A második szakasz elején a résztvevők fele már az intermediate abroncsokra szavazott, ami abból kiindulva helyes döntésnek tűnt, hogy Alonso már azokon ragadta magához a vezetést. Ketten viszont már éppen a köztes gumikon hibáztak: előbb Alexander Albon, majd pedig Sergio Perez csúszott ki – utóbbi pedig ott is maradt a Tecpro-falban a Red Bull-lal, emiatt piros zászlóval félbeszakították az edzést.

Az újraindítást követően már mindenki intermediate gumikat rakott fel, a pálya konstans száradása révén pedig szinte folyamatosan javultak a köridők és változott a sorrend. A leggyorsabb ismét Verstappen volt végül, nem is kis előnnyel, megelőzve Alonsót és Russellt, de bejutott a top 10-be Sainz, Lewis Hamilton, Mick Schumacher, Guanyu Zhou, Esteban Ocon, Magnussen és Daniel Ricciardo is, azaz nem egy meglepőbb név. A már említett Perez és Leclerc mellett kiesett Valtteri Bottas, a Williamsszel a továbbjutásra is esélyesnek tűnő Albon, valamint Lando Norris, akinek pedig a motorjával adódtak gondjai, így mért kört sem tudott futni.

verstappen-montreal-pole-rb

A Q3 elején Verstappen egyből hatalmas idővel nyitott, mögötte viszont mozgalmasan alakult a második helyért zajló csata: Russell, Schumacher, Sainz és Alonso is állt ebben a pozícióban az első körök során. A hajrában Russellék lapot húztak a 19-re, felrakták a slick gumit, de ez nem jött be, az első kombinációban megcsúszott a Mercedes pilótája.

Verstappent viszont sem ő, sem más nem tudta megállítani, az egész időmérőt uralva húzva be a montreali pole-pozíciót. Mellőle viszont a parádézó Alonso várhatja majd a piros lámpák kialvását az Alpine-nal, így Sainz csak a harmadik helyre kvalifikált a Ferrarival. Hamilton lett a negyedik, majd jött a két Haas Magnussen, Schumacher felállásban. Ocon, Russell, Ricciardo, Zhou volt a további sorrend. A Kanadai Nagydíj itthoni idő szerint vasárnap 20 órakor startol.

Az időmérő végeredménye:

kvali-montreal-eredmeny

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: