DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Csak Ricciardo léphet ki a McLaren-szerződésből?

Egy érdekes sajtóértesülés látott napvilágot, miután Zak Brown elhintette, a szerződésbontás is lehetséges Daniel Ricciardóval. Állítólag csak a pilótának van joga a 2023-as szezon előtt felmondani az egyezséget.

A 2022-es világbajnokságban csupán 11. helyen álló Daniel Ricciardóval – négy pozícióval hátrébb található és negyedannyi ponttal rendelkezik, mint a csapattárs, Lando Norris – egyre nyíltabban elégedetlen a McLaren. Zak Brown vezérigazgató Monaco előtt kereken kijelentette, a tavalyi monzai győzelmet leszámítva a partnerkapcsolat nem felelt meg az elvárásoknak egyik oldalról sem. A hercegség versenyhétvégéjén pedig a szerződésbontás lehetőségét pendítette meg.

„Nem akarok belemenni a szerződés részleteibe, de vannak olyan mechanizmusok, amelyekkel elkötelezhetjük magunkat egymás mellett, és olyanok is, amelyekkel nem. A versenyautónkon is fejleszteni kell, mert pillanatnyilag nem alkalmas a győzelmekre. De szeretnénk előrébb látni őt a mezőnyben” – fogalmazott a Motorsport.com szerint Brown, nyilatkozatát pedig egy kifejezetten érdekes mondattal zárta: „Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok és mit akar majd csinálni.”



Az utolsó félmondat arra utalhat, hogy a döntés, kitöltse-e a három évre kötött szerződést az utolsó évben, 2023-ban, Ricciardóé. Ezt támasztják alá a The Race szaklap értesülései is. Teljesítményre vonatkozó záradékok gyakoriak a Formula-1-es kontraktusokban: ezek általában a csapat és a versenyző számára is lehetővé teszik, hogy kilépjen a megállapodásból, ha a megjelölt eredmények elmaradnak.

A Race szerint azonban a szerződés értelmében egyedül Ricciardónak van joga ahhoz, hogy éljen a kilépési záradékkal. Ne feledjük el, hogy a jelenleg küszködő ausztrál sztárpilótaként, a mezőny egyik legfelkapottabb versenyzőjeként érkezett a Renault-tól a McLarenhez, Wokingban tőle várták a nagy eredményeket a vezérszerepet azóta átvevő Norris helyett: érthető, ha akkor úgy fogalmazták meg a szerződést, őt illeti a távozás joga, amennyiben a csapat által biztosított autó nem elég versenyképes.

A kilépési záradék ismeretében jogosak a Ricciardónak sajtó által címzett kérdések: mit tartogat a versenyző számára a jövő? Beszédes, amit erre a kérdésre a szombati sajtótájékoztatón adott: „Érvényes szerződéssel rendelkezem. De személy szerint nem akarok 14. lenni. Nem ezért versenyzem” – fogalmazta meg Ricciardo, akinek a jelek szerint nem csupán idei teljesítményén, hanem jövő évén is töprengenie kell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: