DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ocon: Indokolatlanul büntettek meg Hamilton manővere után

Az Alpine francia pilótája úgy véli, egyáltalán nem érdemelte meg az ötmásodperces büntetést Hamilton előzési kísérletét követően. Ha tavaly történt volna, nem is kapott volna?

Hiába zárt eredetileg a kilencedik helyen, végül éppen ennek a visszasorolásnak köszönhetően mindössze a tizenkettedik pozícióban végzett, így bukta a pontjait Esteban Ocon, aki a verseny derekán összekoccant Lewis Hamiltonnal a célegyenes végén. Mindkét autó tovább tudott menni, ám a franciát szankcionálták.

A 18. körben Hamilton a Sainte Devote kanyarnál belülre akart bújni, mivel a friss átmeneti abroncsokon láthatóan gyorsabb tempóra volt képes, mint Ocon a kopott esőgumikon. A belső íven próbálkozott a brit, ám a versenyfelügyelők szerint Ocon már túl későn csukta be rá a kaput és okozott ezzel koccanást. Az FIA emberei az Alpine-t arról tájékoztatták, hogy egy idei évre hozott szabályváltozás miatt kapta a büntetést a pilóta.

„Nem voltam lassabb, mint a mezőny többi része, összességében mindent jól csináltunk. Remek versenyzést mutattunk be, amíg meg nem kaptam az ötmásodperces büntetést. Ezt sajnos egyáltalán nem tartom indokoltnak” – nyilatkozta Esteban Ocon a Sky Sports F1 adásában.

Hamilton befejezte volna az előzést és Ocon előtt lett volna?


„Nagyon frusztrált vagyok, mert ez tönkretette a remek eredményünket, de ezt kell elfogadni. A srácokkal kielemeztük utólag a kérdéses manővert és arra jutottunk, ha mindez tavaly történik, sima versenybalesetként értékelik, úgyhogy nem pontosan tudom, valójában mi is változott meg erre az évre.”

„Most sem tökéletesen értem, miért kaptam. Ha Monacóban az ember előzni akar, szinte biztos, hogy minimálisan összeérnek az autók, mert egyszerűen nincs hely ilyen manőverekre. Lewis gyorsabb volt nálam az új, lecserélt abroncsokkal, keményen harcoltunk, méghozzá pontszerző pozíciókért, a végén pedig ismét egymás mögött voltunk.”

„Teljesen fair versenyzés volt, némi összekoccanással azon a ponton, de nem szenvedtünk a gumikkal, egyikünk sem, ezért nagyon csalódott és frusztrált vagyok, hogy megbüntettek egy ilyenért” – tette hozzá Ocon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: