DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel a „zöld Red Bullról”: Igazságtalan a vádaskodás

Rosszul esett a négyszeres világbajnoknak, hogy ennyi támadást kapott a csapata az elmúlt időben, a Red Bull-lal való feltűnő hasonlósága miatt. Elmagyarázta, a saját útjukat járják a fejlesztésben.

A múlt héten, Barcelonában az egyik legnagyobb feltűnést talán az Aston Martin keltette: az egyelőre idén is küszködő istálló komoly fejlesztési csomaggal felvértezve érkezett meg a Spanyol Nagydíj helyszínére, a frissített autó pedig igencsak emlékeztetett egy másik versenygépre. A Red Bull hamar bűncselekményt is kezdett emlegetni ­– sőt, állítólag bizonyítékkal is tudnak szolgálni az adatletöltésre –, ám az FIA a gépátvétel után kijelentette, az Aston autója eleget tesz a szabályzat követelményeinek.

Egy héttel később, Monacóban még mindig nem hagyta nyugodni a paddockot a téma, Sebastian Vettel a pénteki sajtótájékoztatón – a Formula.hu jelenlétében – újabb kérdéseket kapott erre vonatkozóan. Nem mondhatni, hogy higgadtan reagált…



A négyszeres világbajnok nemcsak csapatát, de a Red Bulltól tavaly igazolt, és most szintén reflektorfénybe került kulcsembert, Dan Fallowst is igyekezett védelmébe venni. Elutasítja, hogy a szakembernek – akivel a Red Bullnál együtt dolgozott, és jó viszonyt alakított ki – köze lenne a két versenygép feltűnő hasonlóságához. „Ez a vádaskodás egyáltalán nem volt fair. Sem azzal a rengeteg erőfeszítéssel szemben, amit az autóba fektettünk, sem személyesen Dan Fallowsszal szemben. Nem volt helyes, hogy bizonyos dolgok elhangzottak” – kezdte az Aston pilótája, hozzátéve, a legjobban egy bocsánatkérésnek örülne a vádaskodók részéről, de pesszimista azt illetően, hogy ez valaha meg fog történni.

Ezután igyekezett elmagyarázni, miért is alaptalan a másolás feltételezése. Mint mondta, ezek a megoldások az eredeti terveik között is szerepeltek. „Bizonytalan volt, hogy melyik út a legjobb a fejlesztésben. A mostani döntést nagyon korán hoztuk meg, emlékeim szerint az első verseny környékén, és onnantól kezdve nagyon komoly energiákat fektettünk bele, hiszen ez gyakorlatilag egy teljesen új autó. A régebbivel problémáink voltak, akárcsak a többi csapatnak. Azzal úgy láttuk, nem sikerült nagyot előrelépnünk, így úgy véltük, ez lehet a jobb irány. Nem mi, pilóták döntöttünk erről, hanem az egész csapat, különösen az aerodinamikai részleg” – tisztázta Vettel, akit idén már szintén rajtakaptak azon, hogy más autók környékén nézelődik, ami tovább erősítette a vádakat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: