DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Pereznek joga van kinyitni a száját”

Háromszor is csapatutasítást kapott Sergio Perez a Red Bulltól Spanyolországban, amit még ő sem nyelt le. Alex Wurz szerint elégszer bizonyította már, hogy csapatjátékos, nem kérhető számon rajta, hogy felemelte a hangját.

„Pár dolgot meg kell beszélnünk belső körben” – mondta Sergio Perez a csapatrádión és a médiának is a Spanyol Nagydíj után. A mexikói második helyen ért célba csapattársa, Max Verstappen mögött, futama pedig a másodszámú versenyzők sorsának iskolapéldája is lehetne.

Perez először a verseny első szakaszában engedte el Verstappent, aki korábban kiszaladt a kavicságyba, hogy a holland támadhassa George Russellt a második helyért, aztán a csapattárs DRS-hibája után nem engedélyezték az előzést. Az eltérő stratégia révén a kétszer kiálló Perez végül mégis Verstappen elé került, de a három kiállással gyorsabb holland utolérte a nagydíj hajrájában: a csapat helycserére szólította fel a mexikóit. „Nem korrekt, de oké” – fogalmazta Perez, aki a nyilvánosság előtt többször is szóvá tette, nincs megelégedve. Kérdés, mennyire viselkedett csapatjátékosként ilyen megszólalásokkal: egy egykori F1-es szerint a kifakadás belefért.



„Minden joga megvan hozzá, hogy kinyissa a száját” – vélekedett az egykori F1-es, a pilóták szövetségében elnöki tisztet betöltő Alex Wurz. Az F1 Nation podcastnek elmondta: „Úgy érzem, jogosan emelte fel a hangját. Végrehajtotta, amit a csapat kért tőle. Amikor friss gumikon volt, vissza kellett vennie, holott a verseny kritikus szakaszában járt számára, ki kellett volna használni az új abroncsokat, hogy gyors köröket teljesítsen.”

„Aztán vissza kellett lépnie. Ilyenkor azért nyűgössé válik egy versenyző. Én is voltam már ebben a helyzetben. Nem maradt higgadt, de jár neki az elismerés: ő betartotta az utasítást, de jogosan tette fel a kérdéseit. Mindazonáltal azonban el kellett fogadni a második pozíciót Max mögött” – folytatta a GDPA vezetője. Kiemelte, Perez számtalanszor bizonyította már a pályán, milyen jól játszik csapatban.

„Óriási csapatjátékos. Néhányszor már egyenesen azt gondoltam, túl könnyen elfogadja a csapatutasítást, mert egy versenyzőnek azért ki kell tudnia tenni a könyökét. A csapat számára Abu Dhabiban bizonyított, amikor ő küzdött Max világbajnoki címéért” – mondta Wurz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: