DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem kért bocsánatot, de nem bünteti az FIA Alonsót

A stewardokat és a versenyigazgatót is inkompetensnek titulálta a kétszeres bajnok. Az FIA-nak is jelentették, végül Mohammed ben Sulayemmel megállapodott, hogy nem kér bocsánatot, de továbblépnek.

Az Alpine spanyolja a pénteki sajtótájékoztatón fogalmazott kendőzetlenül az FIA alkalmazásában álló tisztviselőkről, mikor a Miami Nagydíjon kapott két időbüntetéséről kérdezték. Alonso igazságtalannak tartja a második büntetést, melyet pályalevágásért kapott, mivel állítja, visszaadta a jogosulatlanul szerzett előnyt.

A kétszeres világbajnok a következő éles kijelentéseket tette: „Nagyon igazságtalan volt a büntetés, és ez a felügyelők inkompetenciájának köszönhető.” „Mindenféle bizonyíték nélkül hoztak döntést.” De nem csupán a stewardokat, hanem Niels Wittich versenyigazgatót is célba vette: „Kell lennie valamilyen tudásodnak a versenyzésről, mielőtt versenyigazgató leszel, és szerintem ez a tudás most nincs meg.”



Alonso szavai érthető módon nem találtak kedvező fogadtatásra az FIA-n belül: a The Race ismeretei szerint nem hivatalos úton jelentették őket a stewardoknak. Az esetet Christian Horner tavalyi katari balhéjához hasonlították, mikor a Red Bull csapatfőnöke egy sportbírót kritizált, az önkéntest védelmébe vevő szövetség pedig büntette őt.

A spanyol esetében végül nem került sor hivatalos vizsgálatra. Ebben szerepe volt annak, hogy Alonso az Alpine motorhome-jában péntek délután az FIA elnökével, Mohammed ben Sulayemmel találkozott. A francia csapat vezérpilótája állítja, nem kért bocsánatot, nem is tervez, ennek ellenére megállapodtak arról, továbblépnek a történteken.

„Ismeri a Miamival kapcsolatos visszajelzéseimet, tisztában volt mindennel” – mondta Alonso. „Végső soron mind segíteni próbálunk egymásnak, az FIA, a versenyzők, a GPDA, mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk, próbáljuk a sportot igazságosabbá, jobbá tenni. Kellemes és baráti beszélgetést folytattunk, továbblépünk és remélhetőleg jobbak és következetesebbek lesznek a dolgok” – folytatta a spanyol, aki végül megúszta, hogy szabad szája miatt megüsse a bokáját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: