DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Wolff szerint nem reális, Hamilton szerint elméletileg lehetséges a vb-cím

2022-es mélyponton a Mercedes az Emilia-Romagna-i Nagydíjon. Lewis Hamilton elmondása szerint másfél másodpercet kellene hirtelen találniuk, hogy a folytatásban végig a Ferrari és a Red Bull előtt végezzenek.

Miután Bahreinben és Melbourne-ben dobogóra állt, Imolában kiábrándító versenyhétvége alakul a Mercedes számára: a szombati sprintfutamon egyik autó sem szerzett pontot, George Russell és Lewis Hamilton a vasárnapi rajtrács második feléből indulhat csupán.

„A mai nap az első négy versenyünk mélypontja. Nyilvánvaló, hogy közelében sem vagyunk az élmezőnyben zajló harcnak. Nem lenne reális azt állítani, hogy a bajnokságért harcoló élmenők közt foglalunk helyet” – jelentette ki a sprint után Toto Wolff. A csapatfőnök azzal sem akar takarózni, hogy szombaton a forgalom hátráltatta őket:

„Ma láthattuk, hogy az autónk nem rendelkezik elegendő teljesítménykülönbséggel a középmezőny egyes tagjaihoz képest, hogy megelőzhesse őket. Ha szabad levegőben köröztünk volna, az összkép akkor sem lenne más, mint az előző versenyeken. De nincs elég nagy különbség az előzéshez, az autó nem elég jó, hogy megelőzze a többieket, akik 0,4-0,5 másodperces köridőteljesítményen belül vannak” – vázolta fel a W13 problémáját a csapatfőnök.



Lewis Hamilton elméletileg elérhetőnek nevezi a világbajnoki címet – hiszen 20 futam még hátravan a versenynaptárból –, de a realitás talaján maradva ő is tisztában van vele, a Mercedes mennyire komoly problémáktól szenved.

„Tudom, hogy sok pont elérhető még, elméletben továbbra is lehetséges, igen. De realistának kell maradni, a jelenlegi problémáink nem kicsik. Ezek a srácok másodpercekkel, legalábbis több mint egy másodperccel előttünk vannak, ha a legrosszabb eshetőséget nézzük. Jelenleg nem érkezik semmiféle javítás a következő futamra, egyelőre nincs megoldásunk. Még ha rá is jövünk a megoldásra, a tervezés és építés hónapokig eltarthat. Ezért leszegjük a fejünket, reménytelik maradunk, folytatjuk az üldözést, de a reális pozíción is rajta kell tartanunk a szemünket, ahol vagyunk.”

„Keményen kell dolgoznunk, hogy biztosítsuk, jövőre nem leszünk ebben a pozícióban” – beszélt arról Hamilton, hogy a csapat nem csupán az idei évet szeretné megmenteni, hanem 2023-ban is gondolkozik. „Sosem voltam még ennyire lemaradva. Tudjuk, hogy működnek a bajnokságok, a két csapat az élen, a Ferrari és a Red Bull komoly teljesítményt hoz, nekünk pedig legalább másfél másodpercet kell találnunk, hogy rövidesen előttük legyünk és az év hátralevő részében minden egyes futamon előttük végezzünk. Ez nem lesz könnyű.”

„Természetesen a világbajnoki címért akarok harcolni, de sajnálatos módon most nem ez a helyzet. El kell fogadnunk a realitást, és versenyzőként ezt tesszük: egyszerűen küzdünk tovább” – összegezte Hamilton a Mercedes elmúlt nyolc évtől egészen eltérő helyzetét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: