DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Az Alpine csak feltételesen örül az Audinak és a Porschénak

Úgy tűnik, hamarosan csatlakozhat a Formula-1 motorgyártói közé a két márka, érkezésük pedig az Alpine vezére szerint is színesítené a sportot, de fenntartásai is vannak.

Hosszú ideje pletykálják a Formula-1-es paddockban, hogy a közeljövőben bővülhet a motorgyártók sora: a Volkswagen Csoport két márkája, az Audi és a Porsche tervez szerepvállalást a száguldó cirkuszban, az információk szerint a Red Bull és a McLaren partnereiként.

Az F1 álláspontja jelenleg az, hogy jót tenne az új tagok csatlakozása a sportnak, és például a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto is szívélyesen üdvözölné őket. Vannak azonban, akik igyekeznek az esetleges árnyoldalra is rávilágítani, ahogy tette ezt az Alpine ügyvezető igazgatója, Laurent Rossi. Ő alaposan rajta tartaná a szemét az együttműködéseken, nem szeretné, ha a két gyártó valami trükkel a többiek kárára járna jól. Egyébként is úgy véli, előnyben lesznek, mivel az új gyártókkal némileg megengedőbb a költségvetési plafon.



„Szerintem jót tenne a sportnak az érkezésük. De sok dologra nagyon oda kell figyelnünk. Biztosra kell mennünk, hogy két teljesen különálló csapatról beszélünk. Egyértelműnek kell lennie, hogy a munkacsoportjaik kiktől származnak: a Porschétól, az Auditól, a Red Bulltól, vagy épp a Hondától? Részesülnek-e valamilyen különleges bánásmódban vagy sem? A kérdés gyakorlatilag az, hogy a sport jobb vagy rosszabb lesz általuk?” – idézi Rossit a Motorsport.com.

Az Alpine vezére egyenesen saját csapata munkáját és embereit félti. „Ha hirtelen az újonnan érkezők lesznek a kivételezettek, a már itt lévők hátrányos helyzetbe kerülhetnek. Szerintem ez minden csapatnak megfordult a fejében, minket különösen azért aggaszt a helyzet, mert konkrétan milliárdokat fektettünk a Renault-erőforrásokba az elmúlt 20-40 évben. Nem jó, ha valaki idejön és mindent megkap, csak azért, mert vörös szőnyeggel várták az érkezését. Ez tönkreteszi a mi üzleti modellünket, és rengeteg munkahelyet veszélybe sodor” – fogalmazta meg aggályait Rossi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: