DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Szívesen kölcsönadja Piastrit az Alpine, ha…

Nyitott rá a francia alakulat, hogy egy riválisnál mutatkozzon be az F1-ben a tehetséges ausztrál, de Laurent Rossi elmondta: ez csak akkor lehetséges, ha vissza is hívhatják magukhoz a pilótát.

Oscar Piastrit sokan tartják – teljes joggal – az elmúlt évek egyik legnagyobb fiatal tehetségének: egymást követő években lett bajnok első nekifutásra a Formula-3-ban és a Formula-2-ben. Idén mégsem kapott ülést az F1-ben, az Alpine tartalékosaként teljesít majd intenzív tesztprogramot. Könnyen lehet azonban, hogy 2023-ban sem lesz helye az istállónál, hiszen Esteban Ocon hosszú távú szerződéssel rendelkezik velük, nemrég pedig Fernando Alonso is arról beszélt, hogy szívesen maradna még a sportban néhány évig.

Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója elmondta: Alonso esetleges döntése nem befolyásolja a Piastrival kapcsolatos terveiket, az elsődleges céljuk ugyanis, hogy fejlesszék az ifjú versenyzőt. Viszont azt Rossi is tudja, hogy nem tarthatja sokáig parkolópályán az ausztrált, ezért felmerült a kérdés, hogy esetleg kölcsönadnák-e őt egy rivális csapatnak, ha náluk nem lenne üresedés:

piastri-alpine-f1-aus



„Ha ez egy olyan megoldás, amely lehetővé teszi, hogy egy ponton visszatérjen hozzánk, akkor elgondolhatok rajta. Nem vagyok ellene ennek a megoldásnak” – felelte a Motorsport.com hasábjain. „Érthető, hogy fejleszteni akarom Oscart, és nem akarom, hogy a végtelenségig a partvonalon kívül várakozzon. Készen kell állnia, amikor eljön az ő ideje.”

„És ez a nap el is fog jönni, mert rendkívül tehetséges és méltó az itteni húsz ülés egyikére. Hiszem, hogy benne van a potenciál, hogy a jövő világbajnoka legyen, ez meggyőződésem. Úgyhogy addig is trenírozni kell, amennyire lehetséges. A kölcsönadás mindig opció volt, láttuk tavaly, hogy Fernando jól teljesít, és furcsa lett volna, ha télen hirtelen elszáll belőle a varázs. Úgyhogy legyünk reális, ez is egy forgatókönyv, amit vizsgálunk.”

Rossi számára az lenne a tökéletes, ha Piastri kiforrottan térhetne vissza hozzájuk, amikor az Alpine már az élmezőnyben fog szerepelni: „Erről beszéltünk vele és a menedzserével, Mark Webberrel. Szeretném, ha Oscar lenne a versenyzőnk a jövőbeli Alpine-nál, amikor feljutunk a dobogó tetejére. Számomra az ideális forgatókönyv az lenne, ha futamokat és világbajnokságot nyerne velünk. Ezt próbáljuk meg elérni.”

A franciák vezérigazgatója hozzátette: bár nem könnyíti meg a helyzetüket, hogy jelenleg nincs motorpartnerük – bár ez saját elhatározás volt, hiszen első körben házon belül akartak előrelépni az erőforrással, másrészt esetlegesen érkező új alakulatokkal ez változhat –, de ez sem jelent feltétlenül akadályt, hogy a Renault egyik riválisának hajtásláncát használó istállóval kössenek megállapodást Piastriról.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: