DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Lewis és Senna a két legjobb”

A háromszoros világbajnok jó barátja szerint Hamilton hozzáállása valahol félúton van Alain Prost és Ayrton Senna stílusa között, mégis inkább a brazil legendához érzi őt közelebb.

Lewis Hamilton a tavalyi szezon kudarca után úgy döntött, folytatja a versenyzést, és újra nekifut a nyolcadik vb-címnek. Ugyan a Mercedes világbajnoka bizonyos statisztikákban már a sportág legsikeresebbjét, Michael Schumachert is túlszárnyalta, többször is beszélt arról, hogy számára mindig is Ayrton Senna marad a legnagyobb.

Sorrendet a „legek” között aligha van értelme felállítani, hiszen mindannyian eltérő érában versenyeztek, Hamiltont mégis előszeretettel hasonlítgatják akár Schumacherhez, akár gyermekkori hőséhez. A Sennával egykor jó kapcsolatot ápoló Gerhard Berger szerint például igenis lehet őket egy lapon említeni.



Tavaly a címvédő Max Verstappent is sokan hasonlították a brazil legendához agresszivitása miatt, idénre pedig Hamilton is eltökélte, hogy nem fog finomkodni. Berger azonban nem gondolja, hogy épp ezt jó ötlet lenne átvenni a példaképtől. „Nem tudom, hogy ha annyira agresszív lenne, mint Max volt, az jól sülne-e el. Szerintem az egy okos hozzáállás volt, hogy időnként az ütközést elkerülendő utat engedett, majd máshol visszatámadott. Lewis a tapasztalatának köszönhetően nagyon nyugodt. Mindig, mindenkor kihasználta a kínálkozó lehetőségeket. Silverstone-t leszámítva tökéletes volt” – fogalmazott Berger a Motorsport.comnak.

Egyébiránt szerinte jelenleg Hamilton hozzáállása félúton van a Senna és a Prost által képviselt megközelítés között. Ha viszont dönteni kellene, hogy kihez áll közelebb, egyértelműen a brazilt mondaná. „Az alatt a negyvenöt év alatt, amit már eltöltöttem itt, úgy gondolom, Lewis és Senna a két legjobb, akit valaha láttam. De Senna a legelső, mert az ő sármja és személyisége egyszerűen egy másik szint. A versenyzés tekintetében azonban Lewis olyan jó, mint Senna.”

Berger arra is kíváncsi, vajon Verstappen ezúttal milyen stílusban fog vezetni. Sok múlhat az autón. „Ha idén övé a legjobb autó, akkor talán kicsit változtatni fog, mert nem lesz már szüksége arra az agresszióra. Ha agresszív vagy, és nem az lesz a vége, amire te számítottál, az tud fájni. Néha jobb az a hozzáállás, amit Lewis képviselt tavaly” – méltatta tovább a Mercedes pilótáját.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: