DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Sainz elégedetlen: „Az FIA nem hagyta a helycserét”

Perez bármikor elengedhette volna a spanyolt a biztonsági autós periódus során szabálytalan előzése miatt, de csak négy körrel később, az újraindításnál húzódott félre. Ezzel megfosztotta Sainzt a lehetőségtől, hogy Verstappennel harcoljon – zsörtölődött a ferraris.

A Szaúd-arábiai Nagydíj harmadik és negyedik helyezettje a 16. körben a biztonsági autós periódus során került vitás helyzetbe. Carlos Sainz kerékcseréje után a bokszból kijövet, Sergio Perez a pályán haladva szinte egyszerre érték el a biztonsági autós vonalat. Perez sorolt be a harmadik helyre, valójában viszont Sainz előrébb volt a vonalnál, így őt illette volna meg a pozíció. A mexikóinak át kellett adnia a helyét – aminek eleget is tett, viszont csak a 20. körben, miután véget ért a SC-fázis.

Sainz nem örül a történteknek, ugyanis úgy véli, ha az elengedés a biztonsági autó mögött történik meg, harcolhatott volna az előtte álló Max Verstappennel. A spanyol az FIA-t okolja, mivel a testület nem engedte a helycserét SC-fázis alatt.

„Ez egy első számú prioritás, amelyről beszélni kell az FIA-val” – mondta a Szaúd-arábiai Nagydíj utáni sajtótájékoztatón, melyen a Formula.hu is ott volt. „Lényegében Checo elbukta a lehetőséget, hogy harcoljon velem az újraindításnál, és én is elbuktam a lehetőséget, hogy Maxszal csatázzak – azért, mert nem a biztonsági autó alatt történt a pozícióátadás. Sok körünk lett volna erre, de az FIA nem hagyta. Szerintem a versenyzés és a Formula-1 érdekében gyorsabban, hatékonyabban kellene megoldani az ilyet.”



„Millió lehetősége lett volna Checónak, hogy elengedjen, aztán jót küzdjünk az újraindításnál. Ha pedig például Russell megelőzött volna engem, akkor mit kellett volna tennie? El kellett volna engednie Russellt és engem is, ami rettentő inkorrekt lett volna rá nézve? Vagy akkor már nem kell átadnia a pozíciót, ami rettentő inkorrekt rám nézve?” – fejtegette Sainz.

Érdekes adalék, hogy éppen a versenyhétvégét megelőzően volt téma, hogy az FIA új irányelvet vezetett be. Eszerint ha gyaníthatóan szabálytalan pozíciócsere történt, a versenyigazgató már nem szól a csapatnak, hogy a versenyzőnek vissza kell adnia a pozíciót, hogy elkerülje a vizsgálatot és büntetést. Helyette a versenyzőknek önként vissza kell adniuk a helyet és pozíciót, különben a stewardok vizsgálatát kockáztatják.

Sainz ezt a hírt kommentálva szinte megjósolta csütörtökön a futam történését. „Ez a helyes megközelítés, valódibb versenyzés. Azonnal meg kell történnie. Nem veszíthetünk el három-négy kört, hogy csak azután adják vissza a pozíciót” – mondta prófétaként a spanyol három nappal a verseny előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: