DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Közleményben árulta el a Red Bull a kiesés okát

Az energiaitalosok hivatalos álláspontja gyakorlatilag megismételte Helmut Marko minapi szavait, egyúttal hangsúlyozták: nem számítanak hasonló problémákra az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíjon.

Kettős kieséssel zárta a szezonnyitó Bahreini Nagydíjat a sokáig második és negyedik helyeken haladó Red Bull. Már az első információk is az üzemanyagrendszerrel kapcsolatos problémákat említettek, arról azonban sok találgatás látott napvilágot, hogy pontosan mit is jelenthetett ez.

verstappen-perez-bahrein-dppi



A minap aztán Helmut Marko, a csapat tanácsadója nyilatkozott röviden arról, hogy vákuum keletkezett a rendszerben, most pedig ezt erősítette meg egy hivatalos rövid közleményben az istálló is, amely egyúttal hangsúlyozta, hogy Dzsiddában már nem számítanak hasonlóra:

„Mindkét autónkban elszállt az üzemanyagnyomás. A megfelelő mennyiségű benzin volt mindkét autónkban, de az ott keletkezett vákuum megakadályozta, hogy a pumpa üzemanyagot szívjon fel és azt a motorba juttassa. Megtettük a szükséges lépéseket, hogy kijavítsuk ezt a hibát, és nem számítunk problémákra ezen a hétvégén” – olvasható a Red Bull közleményében.

A hivatalos állásfoglalás szövegezése alapján a jelenség gyakorlatilag megegyezik azzal, amelyről a Formula Podcast lentebb hallgatható futamértékelő adásában is szót ejtettünk: az úgynevezett kavitációról van szó, amikor az üzemanyag a nyomás esése miatt hirtelen gáz állapotúvá válik.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: