DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Mercedes: Két-három futam és elöl leszünk

A csapat a tesztelés után arra számított, rosszabb helyzetben lesz Bahreinben – vallotta be James Allison. A technikai főnök határozottan állítja: hamarosan már a vb-címért harcolnak.

A Mercedes valóban nem altatott, és az erőteljesen delfinező W13 csak a harmadik erőt képviselte a Bahreini Nagydíjon: a csapat a Red Bull kettős kiesésének köszönhetően szerezte csak meg a harmadik-negyedik helyezést az ötödik-hatodik pozíció helyett. A jelenlegi lemaradást hat tizedmásodpercre becsülik, a műszaki vezetőségben mégis úgy látják, az elmúlt nyolc év konstruktőri bajnoka hamar visszatérhet az élmezőnybe.

„Nagy munka vár ránk, hiszen nagyjából 0,6 másodperc a lemaradásunk, talán több is, a bahreini éllovasokhoz képest” – mondta a Mercedes futam utáni elemző videójában James Allison, a csapat vezető műszaki igazgatója. „De sok problémát viszünk magunkkal, és a problémáknak mind van megoldásuk, ezek a megoldások pedig a birtokunkban vannak.”

„Igen, kihívást jelent, de az igazat megvallva a téli tesztelés után rosszabbtól tartottunk. Az a teljesítménybeli fejlődés, melyet a teszt és az első verseny közt értünk el, talán nem látványos a rajongók számára, de házon belül megerősített minket. Az is nyugalommal tölt el, ami előttünk áll, hozzáállásunk a problémához és az a mód, ahogyan megoldásokat fogunk hozni. Elég gyorsan újra versenyképes autónk lesz, amellyel üldözőbe vehetjük célunkat, a bajnoki címeket” – jelentette ki magabiztosan Allison. Szavaiból érződik: a Mercedesnél nem estek kétségbe, tisztában vannak vele, hogyan hárítsák el a jelenlegi problémákat.



„Nagy munka vár ránk, az autóval nagyok az ambíciók. Egyesek szerint talán nagyobbat haraptunk, mint amit meg tudunk rágni, de ebben a csapatban jók vagyunk a rágásban, és szándékunk megoldani a problémákat olyan gyorsan, ahogyan lehetséges, remélhetőleg a következő két-három versenyen. Mindenesetre meg fogjuk oldani őket, autónk visszakerül a rajtrács elejére, és lehetővé teszi, hogy üldözőbe vegyük az álmot, a bajnoki sikert” – zárta a vezető technikai igazgató.

Kollégája, Andrew Shovlin, a pályaszéli mérnökigazgató is arról beszélt, a problémák első körét nagyon hamar, már Szaúd-Arábiában vagy Ausztráliában orvosolni tudják, mivel tisztában vannak vele, mi a gyógyír rájuk.

„Azt hiszem, némi lemaradást könnyen le tudunk faragni, egyes alacsonyan lógó gyümölcsöket könnyű leszakítani. Azt reméljük, hogy a következő vagy azutáni versenyen sikerrel járunk” – mondta az F1 Nation podcastnek Shovlin. „Jelenleg versenyről versenyre dolgozunk. A gyár felkészült, hogy leszállítson bármit, amit pár nap alatt le tud gyártani. Minden nap tanulunk, és ha valami hasznosat tudunk Dzsiddába vinni, akkor biztosra megyünk, hogy felkerüljön az autóra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: