DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Csak a Ferrari- és Renault-motor gyorsult 2021-hez képest

A szezonnyitó Ferrari–Red Bull csatája iskolapéldája volt annak, mennyire fontos a Formula-1-ben a megbízhatóság: a végeredmény 44 pont 0 ellenében. A Scuderia azonban nemcsak megbízható volt, de motorfronton és gumikezelésben is erősebb, írja a német sajtó.

A Ferrari saját elmondása szerint úgy szerezte meg a konstruktőri harmadik pozíciót, hogy az SF21-et gyakorlatilag nem fejlesztette a szezon során, helyette teljes kapacitását a 2022-es modellre fordította. A radikális kialakításával már autóbemutatón kitűnt F1-75 első versenye bizonyítja, hogy a Ferrari jól döntött: kettős győzelemmel indult a szezon, ami az istállónak 2010-ben sikerült utoljára az első versenyen.

Az üldöző szerepében a Red Bull és Max Verstappen a futam nagy többségében közel tudott maradni Leclerc-hez, de az Milton Keynes-i gárdának elévágással kellett próbálkoznia, hogy támadási pozícióba kerüljön. Ez a 17-19. körben történt meg, amikor összesen hat pozícióváltást láttunk. A monacói bevallotta, a célegyenesben mindig figyelt rá, hogy a DRS érzékelési pontján Verstappen mögött legyen, így a következő előzési zónában ő nyithassa a hátsó szárnyat.



Leclerc azonban végig az erősebb autóval tartotta a vezetést. A német Auto Motor und Sport információi szerint a Ferrari az E10 üzemanyagra váltás ellenére is tudott gyorsulni 2021-hez képest – ellentétben a Honda/Red Bull és a Mercedes motorjával, amelyek veszítettek. A Renault-erőforrás a lap információi szerint szintén javult, de nekik jóval nagyobb lemaradást kell csökkenteni.

A Ferrari motorelőnye birtokában megtehette, hogy több leszorítóerőt állítson be autóján. A Red Bullnak kisebb szárnyállást kellett használnia, ami kihatott a gumikezelésre: az abroncsok gyorsabban koptak. Az AMuS szerint a Red Bull mérnökei úgy számoltak, a különbség három tizedmásodperc volt a két csapat közt a Ferrari javára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: