DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Mazepin: Csalódtam a Haasban

A távozó orosz elárulta, ő is a csak a sajtóközlemény kiadásakor értesült arról, hogy elveszítette munkáját a Haasnál, a hír pedig rosszul érintette lelkileg. Az F1-et még így sem engedi el.

Az orosz-ukrán háború a Formula-1 világát sem kerülte el, a leginkább érintett csapat az orosz főszponzor által támogatott Haas lett, akik előbb csak az autóról kaparták le az Uralkali feliratot, majd a barcelonai szezon előtti gyakorlás után nem sokkal magától a szponzortól is elköszöntek. Azzal a Nyikita Mazepinnel együtt, akinek édesapja a cég tulajdonosa.

Mazepin saját bevallása szerint is nehezen élte meg az elmúlt időszakot, sok támadást kapott a konfliktus fényében, amit némileg enyhített a szurkolóktól érkező támogatás. Elbocsátása még jobban megviselte, és megígérte, hamarosan nyilvánosság elé áll és beszél a történtek hátteréről. Szerdán ez megtörtént, a fiatal orosz sajtótájékoztatót tartott, melyen bejelentette, alapítványt hoz létre azon sportolók megsegítésére, akik szintén a nemzetiségük miatt kerültek nehéz helyzetbe és estek el a profi versenyzés lehetőségétől.

Ugyanekkor beszélt arról is bővebben, hogyan változott a kapcsolata csapatával. Elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy igazi harmónia alakuljon ki versenyző és istállója között, és sokáig nem is volt ezzel baj, ám az elmúlt napok mindent megváltoztattak. „Nagyra értékelem az emberi kapcsolatokat. Úgy hiszem, az F1 egy különleges sport ebből a szempontból, mert nagy szerepe van benne a csapatépítésnek és annak a kémiának, ami a kollégáiddal és kolléganőiddel alakul ki, akik azon dolgoznak, hogy pályára vihesd az autót. Épp ezért nagyon csalódott voltam amiatt, ahogy ezt az egész helyzetet kezelték” – kezdte Mazepin.



Úgy érzi, a bizonytalanság volt a legrosszabb. „Amióta elhagytam Barcelonát, folyamatosan a jövőm miatt aggódtam. Az FIA engedélyezte, hogy versenyezzek az ő szabályaik szerint, amit én el is fogadtam. Hittem, hogy nem távolíthatnak el a helyemről, mert nem volt rá jogalap. A csapa részéről viszont nem hallottam semmit. Én is csak akkor értesültem az elbocsátásomról, amikor kiadták a közleményt” – árulta el.

A döntés váratlansága volt sokkoló számára, és éppen ezért mélyen csalódott is csapatában, akiktől nem számított ilyesmire. „Egy 23 éves fiatal vagyok, erre nem álltam készen. Egyáltalán nem is sejtettem, hogy egy ilyen döntést készülnek meghozni, senki nem szólt arról, hogy 15 perc és kimegy egy ilyen közlemény, készülj fel rá. Nyilván rengeteg üzenetet kaptam, de én is csak akkor értesültem mindenről, mint mindenki más. Ami a csapattól érkező támogatást illeti, szerintem kaptattam volna többet is, mert semmilyen jogi alapjuk nem volt arra, hogy felmondják a szerződésemet. Én nagyon nyugodt voltam, miután az FIA bejelentette, hogyan határozott, és reméltem, hogy versenyezhetek. De nyilvánvalóan március 5-én, moszkvai idő szerint 11:45-kor minden megváltozott. Elvesztettem az álmomat, amiért 18 éven át dolgoztam” – fogalmazott.

Az F1-ről ettől függetlenül még nem tett le, de a Haashoz minden bizonnyal nem fog visszatérni. „Egyáltalán nem gondolom, hogy az F1-es fejezet számomra véget ért. Továbbra is versenyezni fogok, és készen állok, ha valamikor érkezne egy lehetőség. Jelenleg csak az F1-re gondolok, más kategóriákra nem. Nem tervezek máshol versenyezni.” Hogy fontolgat-e jogi lépéseket, mint az Uralkali? „Jó nyitva hagyni a lehetőségeket. Ami viszont biztos, hogy nem akarok visszamenni egy olyan helyre, ahol nem kellek. Már nem bízom bennük” – mondta egykori munkaadójáról az ifjú orosz.   

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: