DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hivatalos: A Haas szerződést bont Mazepinnel

Beigazolódtak a korábbi pletykák, a Haas csapata ugyanis azonnali hatállyal megválik orosz pilótájától. Nyikita Mazepinnel együtt a korábbi szponzoruk, az Uralkali is távozik.

Egy ideje már arról szóltak a hírek, hogy a Haas istállója megválhat Nyikita Mazepin személyétől, valamint a korábbi névadó szponzortól is. Az Ukrajnában lévő háborús helyzet, és az egyre inkább élesedő orosz-ukrán konfliktus miatt rengeteg sporteseményt helyeztek át Oroszországból egy másik helyszínre, a sportágak jelentős részében pedig az orosz és fehérorosz sportolókat pedig csak akkor engedik indulni, ha független színekben teszik azt.

Ennek hatására az F1 is törölte az Orosz Nagydíjat majd, később pedig a szerződést is felbontották a promóterrel. A Haas még a Barcelonai tesztek alatt határozott úgy, hogy eltávolítja az Uralkali dizájnját az autóiról, ugyanakkor a Mazepin távozásáról szóló híreket ekkor még nem erősítették meg. Erre március 5-ig kellett várni, amikor is az amerikai istálló bejelentette, hogy a támogatójukkal és pilótájukkal egyaránt megszűntetik az együttműködésüket.



„A Haas F1 Team úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felbontja az Uralkalival való partnerségét, valamint Nikita Mazepin versenyzői szerződését. Az F1-es közösség többi tagjához hasonlóan a csapatot is megdöbbentette és elszomorította az ukrajnai invázió, így a konfliktus gyors és békés lezárását kívánja” – áll a csapat közleményében.

A bejelentés Mazepin utódlására is kitért. Bár korábban arról volt szó, hogy Pietro Fittipaldi lehet a legnagyobb esélyes, egyelőre még nem határoztak arról, ki lesz Mick Schumacher új csapattársa, ezt majd a jövő héten jelenthetik be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: