DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„A Red Bull tönkretett pár versenyzőt”

Markáns véleményt fogalmazott meg az energiaitalosok utánpótlás programjával kapcsolatban a McLaren vezérigazgatója. Zak Brown szerint a Red Bullnál néhány pilótával elég rosszul bántak.

Az elmúlt években sok tehetséges pilótának adott lehetőséget a Red Bull, de csak nagyon kevesen kaptak hosszú távú bizalmat az osztrák istállótól. Sebastian Vettel helye annak idején sokáig biztosított volt, most Max Verstappen is hasonló helyzetben van, de korábban Daniel Ricciardóval is komolyan számoltak az alakulatnál.

A többi fiatal versenyző azonban hiába kapott lehetőséget, elég hamar távozniuk kellett, ha nem jöttek a várt eredmények. Sebastian Buemi és Jean-Eric Vergne is a Red Bull támogatását élvezte, végül a Formula-E-ben értek el igazán nagy sikereket, de Danyiil Kvjat, Alexander Albon vagy Pierre Gasly is mindannyian az energiaitalosok csapatánál kötöttek ki egy rövid időre, azonban elég gyorsan lecserélték őket.

A McLaren főnöke, Zak Brown szerint a Red Bull brutálisan bánt a pilótáival, így például azzal a Pato O'Warddal is, aki jelenleg a wokingiak IndyCar csapatával küzd a sikerekért.

„Azt hiszem, amíg velük volt, csak körülbelül három versenyt kapott az F2-ben és a Super Formulában. Viszont ha megnézzük a Red Bull történetét, Max Verstappen kivételével, egy maroknyi nagyszerű versenyző csúszott ki a kezeik közül. Szerintem tönkretettek néhányat, akikben megvolt a tehetség, de nem kaptak elég lehetőséget. Ugyanakkor tavaly ők nyerték meg a bajnokságot, így nem mondhatom nekik azt, hogy nem értenek hozzá” – idézte Brown szavait a RacingNews365.

 



„Egy kissé brutálisak voltak. Carlos Sainz egy remek példa erre, és Daniel Ricciardo is bizonyította, hogy milyen jól döntött, amikor elment, ahogyan Sebastian Vettel is. Max története nagyszerű, de Alexander Albon, és Pierre Gasly is azok voltak. Gasly pedig pokolian jó versenyzőnek tűnik” – folytatta.

A szakember szerint egyelőre nem sok esély mutatkozik O'Ward F1-es bemutatkozására, de úgy véli, nem kell sietniük a mexikói karrierjét illetően.

„A szabályváltozások lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy tavalyi autót tesztelhessen valaki, ezért szeretnénk egy tesztprogramot indítani a fiatal versenyzőknek. Pato a család része, de jelenleg nincs szabad helyünk. Lando Norris nagyon hosszú távú szerződéssel rendelkezik, szóval az a hely már eldőlt, és Daniellel is van még pár évünk, ezért a közeljövőben erre nincs lehetőségég” – mondta Brown.

„Egyébként sem hiszek abban, hogy 18 évesnek kell lenned a Formula-1-es bemutatkozáshoz. Néhányan úgy gondolják, hogy oké, 22 évesen, már öreg vagy, de szerintem ez egyáltalán nem így van. Látom értelmét annak, hogy Pato kapjon egy kis időt, mert sosem lehet tudni, egy versenyző megsérülhet, COVID-os lehet, és történtek már furább dolgok is. Nem fogjuk veszélyeztetni az IndyCar csapatunkat sem, számunkra ez ugyanolyan fontos, mint az Extreme E vagy az F1. Ez nem egy gyakorlótér ehhez” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: