DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Az Aston nem véletlenül vesz át kevesebb részt a Mercedestől

2020-ban mindenkit sokkolt az akkor még Racing Point néven induló istálló, amikor gyakorlatilag az előző évi Mercedes tökéletes másolatát küldte pályára. Idén ez máshogy lesz.

A „rózsaszín Mercedesként” csúfolt autó egyébként rendkívül eredményesen szerepelt, bár a riválisok egész évben erősen vitatták a konstrukció legalitását, mivel tiltott mértékű együttműködéssel vádolták a két istállót. Ezt részben sikerült is rájuk bizonyítani, de a rózsaszínű gárdát meg is büntették, meg nem is.

Az Aston Martin technikai igazgatója, Andrew Green most arról beszélt, hogy 2022-re az erőforráson kívül „csak” a sebességváltót és a hátsó felfüggesztést vásárolják meg a Mercedestől, minden további ugyanis már inkább hátráltatta volna őket.

Milyen lesz az AMR02 konstrukció? „A Mercedes versenyautójának hátsó része rendkívül hatékonyan működik, így a motorral és a sebességváltóval egy remek csomagot alkotnak egyben. Ezt semmiképpen nem szerettük volna megbontani” – idézi Greent a GPFans.

Az új autó gyönyörű lett, de vajon gyors is lesz?


„Először csak a váltót akartuk megvásárolni és hozzá megtervezni a saját kialakítású hátsó felfüggesztésünket, de gyorsan egyértelmű lett, hogy a Mercedes a legtökéletesebben tervezte meg a felfüggesztést a sebességváltójához.”

„Vehettünk volna legálisan még egyéb alkatrészeket is a Mercedestől, de szerettük volna, ha a tervezőink megkapják a megfelelő szabadságot, hogy valami újat, jobbat hozzanak ki. Az első felfüggesztést már nem akartuk megvásárolni, mert túl sokat kellett volna rá várnunk, mire a Mercedes elkészül vele és ez akadályozta volna az autó többi részének megfelelő megtervezését.”

„Közel sem volt annyi időnk, hogy ezt megtehessük, a karosszériaelemeinket már jó ideje el kellett kezdenünk véglegesíteni, nem várhattunk a felfüggesztésre” – tette hozzá Green.

Az Aston Martin már a múlt héten pályára vitte új autóját Silverstone-ban, most pedig szerdától a barcelonai tesztelésen vesz részt az istálló.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: