DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Változik a biztonsági autós és az időmérős szabály is

Frissítette a Formula-1 sportszabályzatát az FIA, ebben pedig különféle változásokat olvashatunk az új szezonnal kapcsolatban. Sokat kritizált módszereken igyekeznek finomítani.

2021 fantasztikus és régen várt izgalmas év volt a Formula-1 számára, ám megannyi vitatémát is generált a versenyigazgatás döntéseinek köszönhetően. Ennek következtében ha nem is radikális, de mindenképpen nagy változásokat lengetett be az újonnan megválasztott FIA-elnök, Mohammed ben Sulayem. Az Abu Dhabi Nagydíj után történteket külön, hónapokig vizsgálták, az egyik legnagyobb 2022-es változás pedig a technikai szabályok után a versenyigazgató lecserélése lesz: Michael Masi nem tarthatja meg pozícióját.

A tavalyi szezonban nemcsak Masi személye volt az egyetlen probléma, maga a biztonsági autós szabály is sok kritikát kapott, így ezzel is megpróbált kezdeni valamit a szövetség. A nemrég frissített sportszabályzat alapján valóban elkezdték felülbírálni a kör visszavételére vonatkozó előírást, az új verzió ugyanis így hangzik: „Hacsak a versenyirányítás nem látja szükségesnek a biztonsági autós fázis fenntartását, amint minden versenyzőhöz eljutott az üzenet, hogy a lekörözöttek visszavehetik a körüket, a biztonsági autó visszatér a bokszba a következő körben.”



Mit is jelent ez? Tavaly Bernd Mayländer addig nem engedhette útjára a mezőnyt, amíg az utolsó lekörözött is vissza nem vette a körét. Így viszont teljesen mindegy, a lekörözöttek mit csinálnak, a verseny a fent említett üzenet után egy körön belül újraindulhat. Azt azonban fontos hozzátenni, hogy a szabályzat azon pontja egyelőre változatlan, miszerint a versenyigazgató dönti el, hogyan veti be a biztonsági autót.

A frissített sportszabályzat pontot tett azon pletyka végére is, hogy eltörölhetik a Q2-es gumiszabályt. Mint ismert, az időmérő első tíz helyezettjének azokon a gumikon kell rajtolnia, amiken a Q2-es legjobb idejét futotta. Ezt az cikkelyt azonban törölték a 2022-es szabálykönyvből, így a legjobb tíz is szabadon dönthet arról, milyen keverékeken szeretne nekivágni a futamnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: