DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Masi jól viselte az Abu Dhabi utáni tortúrát

A most már csak egykori F1-es versenyigazgató jó barátja beszélt arról, milyen is volt ez a majdnem három hónap Michael Masi számára, aki a szezonzárón történtek óta kapott hideget-meleget.

Szándékosan vagy sem, de a Ferrari autóbemutatójával egyidőben az FIA is nagy bejelentést tett: a tavaly történtek után megreformálja versenyirányítási rendszerét, ennek első áldozata pedig Michael Masi lett, aki így 2022-ben már nem tér vissza a Formula-1 versenyigazgatójaként. Az Abu Dhabiban történtek elszenvedője, a Mercedes természetesen üdvözölte a döntést, ám többen voltak, akik viszont az ausztrál mellett álltak, és hangsúlyozták, támogatás nélkül embertelen ezt a munkát végezni.

Masi 2019-ben egyik pillanatról a másikra került a versenyirányítás élére, miután épp ő volt kéznél Charlie Whiting váratlan halála után az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén. Eredetileg csak ideiglenes megoldásnak szánták, de végül három F1-es szezon is jutott neki. Kinevezése idején még nem volt számottevő tapasztalata magával a száguldó cirkusszal, és korábban, az F1 Beyond The Grid nevű podcastjében el is mondta, sokat gondol elődjére, és jólesne neki néhány tanács.

A Red Bull és a Mercedes 2021-es, már-már háborúnak tűnő küzdelmében Masi is céltáblává vált, a szezonzáró eseményei után pedig többen a fejét követelték. Akárcsak a világbajnoki címet elveszítő Lewis Hamilton, ő is háttérbe vonult az utolsó versenyt követően, és várta, mire jut az FIA. Az Ausztrál Motorsport Szövetség vezérigazgatója, és Masi közeli jóbarátja, Eugene Arocca szerint ez az időszak a versenyigazgatónak is megterhelő volt, de meglepően jól viselte.



„Személyes jóbarátom, azóta ismerjük egymást, amióta a motorsportban dolgozom, vagyis tíz éve, és remekül kijövünk egymással. Személy szerint csalódást keltő és borzasztó látni mindazt, ami történt vele. Helyette nem nyilatkozhatok, de a legnehezebb része ennek az egésznek a tavalyi szezon vége volt, ami óta most már majdnem három hónap eltelt, és egy olyan folyamat zajlott közben, ami nem igazán szolgálta a jó lelkiállapotot. Az elmúlt két-három hónap egy tortúra volt a vitákkal és a kritizálással. El kell ismerni, hogy ezt elég nehéz elviselni. A végén pedig úgy kijönni belőle, hogy úgy érzed, minden rendben van, pláne” – nyilatkozta Arocca a Speedcafe interjújában.

Masi azonban állítása szerint nem tört meg. „Ő egy olyan ember, akinek fantasztikus az ellenállóképessége” – folytatta. Azt sem tartja igazságosnak, hogy a publikum nem érzi kompetensnek a versenyigazgatói feladatokhoz, szerinte alapvetően egy remek adottságokkal rendelkező szakemberről beszélünk. „Másokkal ellentétben ő hosszú-hosszú évek óta foglalkozik a motorsportok menedzselésével, komoly háttere van. Nagyon megfontolt, intelligens ember, és képes a pillanat hevében is döntéseket hozni. Erről az emberek a viták közepette elfeledkeztek. Kívülről nagyon könnyű kritizálni. Más emberek megbénulnának egy ilyen helyzetben. Ő döntött, és ez az egyik legfőbb jellemzője egy erős vezetőnek” – méltatta Masit.

A távozó versenyigazgató az FIA ígérete szerint új tisztséget kap majd a szövetségen belül, amely remélhetőleg kevesebb stresszel jár. Arocca ettől függetlenül szívesen látná újra hazájában Masit, éppen a fent említett rendkívülisége miatt. „Nagyon szívesen használnánk a tudását. Ő egy kivételes tehetség, és nagy veszteség lenne a sport számára, ha semmilyen formában nem alkalmaznák többé. Három évet töltött az egyik legnagyobb nyilvánossággal bíró és legnagyobb nyomással járó sportban, és mindezt a világjárvány közepén tette, rengeteg utazással, stresszel és teendővel. Véleményem szerint ezzel bármilyen munkáltatónál megállná a helyét” – vélekedett, hozzátéve, nagy eséllyel az Ausztrál Motorsport Szövetség is megkeresi majd Masit egy munkalehetőséggel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: