DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„A sebeknek be kell gyógyulniuk”

Ritka küzdelmes vb-harcnak lehetett szemtanúja tavaly a Formula-1 közönsége, egy olyannak, amely után akár még egy év szünet is jólesne. A küzdő feleknek mindenképpen.

Lewis Hamilton és Max Verstappen utolsó pillanatig tartó párharca a 2021-es világbajnoki címért egy olyan szezont eredményezett, amely azóta, két hónappal a lezárulása után is folyamatos beszédtéma. Különösen a szezonzáró, amely az év összes korábbi konfliktusát felülmúlta, és olyannyira ellentmondásosra sikeredett, hogy a vb-csatát elvesztő Hamilton hosszú hallgatásba burkolózott.

Mint ahogy a hétszeres brit világbajnok nemrég bejelentette, némi erőgyűjtés után visszatér és újra harcba száll; készen áll a címvédő elleni újabb küzdelemre, aki számára szintén nem volt könnyű az utolsó futam, szintén túl drámainak érezve azt. Bár 2022 új izgalmakat ígér, most mindenkire ráférne egy hosszabb pihenő.

Így látja a Red Bull egykori pilótája, Mark Webber, aki szerint a tavaly történtek megemésztéséhez nem elég ez a néhány hónap. „Ez elég nehéz helyzet. Szerintem most mindenkinek jól jönne egy év szünet. Nekik is. Van néhány seb, amelynek még be kell gyógyulnia” – fogalmazott az ausztrál a Wide World of Sports televíziós műsorban, hozzátéve, hogy szerinte ez a két bajnok visszavonulása után fog igazán megtörténni. „Akkor talán majd borozgatnak egymással. De amíg egymás ellen versenyeznek, nagy riválisok lesznek. Mi pedig pontosan ezt akarjuk látni.”



Webber szerint a tehetetlenség fájhatott igazán Hamiltonnak a hajrában. „A verseny 99%-át vezette. Teljesen mindegy, ki vagy, ha ilyen körülmények között veszítesz, azt nehéz lenyelni. Mentálisan ez nagyon nehéz befejezés volt számára. Úgy érezhette magát, mint akit kiraboltak, nem tudott küzdeni. Semmi eszköze nem volt ahhoz, hogy felvegye a harcot, és mindez nem rajta múlt. Egy külső erő ellen küzdött. Max Verstappen friss gumikon igazi kihívás” – érzékeltette a Mercedes-pilóta helyzetét.

Az ausztrál elismerte, ez nem vetett túl jó fényt a száguldó cirkuszra, ám nyilatkozatában nem hibáztatott senkit egyértelműen. Egyszerűen csak a csalódottságát fejezte ki. „Mindannyian csalódottak vagyunk, hogy ez így ért véget. Nem ilyen befejezést akartunk. Mindketten megérdemelték azt a trófeát, de nem egy ilyen befutóval. Egy egyenes, tiszta csatát szerettünk volna, de az egyiküknek hátra volt kötve a keze. Utólag persze mindannyian látjuk, hogy mit csinálhattunk volna másképp. Nem ez volt az ideális forgatókönyv” – fogalmazott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: