DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Verstappen: Még egy kör, és nem érek célba

Hosszan beszélt a tavalyi F1-es idényzáró utolsó körében jelentkező lábgörcséről a világbajnok holland, aki szerint így reagálhatott a szervezete a kiélezett vb-harccal járó stresszre.

Max Verstappen a biztonsági autós újraindítást követően, az utolsó körben előzte meg Lewis Hamiltont a 2021-es Formula-1-es szezon utolsó futamán, az Abu Dhabi Nagydíjon, s ezzel a világbajnoki címet is elhappolta a brit elől. A Red Bull versenyzője már a leintés után elárulta, hogy a sorsdöntő előzés előtt görcsbe állt a lába, most pedig a The Guardiannak adott interjúban arról is beszélt, hogy attól fél, hogy nem fogja tudni emiatt befejezni a versenyt:

„Ha visszanézzük az adatokat, nem egy túlságosan finom gázadagolást láthatunk. A rádión üvöltöttem a győzelem után, de az egész közben ilyen volt a lábam. Teljesen elkészült. Még egy kör, és nem tudtam volna így befejezni a futamot. Olyan nagy volt a stressz az utolsó körben, hogy talán így reagált rá a szervezet. De nem adhattam fel.”

verstappen-abudhabi-2021-dppi



Verstappen részletesen is beszélt az előzést megelőző és azt követő pillanatok nehézségeiről: „Úgy voltam vele: ’Meg kell előznöm őt! Egyetlen lehetőségem van, nem fogok másodikként célba érni!’. Próbáltam nagyon vele maradni az újraindításnál. Minden remekül működött, amíg át nem szeltem a célvonalat, ott ugyanis elkezdtem érezni a görcsöt a lábamban. Ez az egyik legfájdalmasabb dolog, ami történhet, hiszen hosszú ideig padlógázon megyünk ott. Éreztem, hogy összeszorulnak az izmok és olyanná válnak, mint egy teniszlabda. Természetesen az adrenalin segít, mert ha ez egy egyszerű séta közben történik, meg sem tudsz mozdulni. Képtelenség.”

„De nem volt opció: folytatnom kellett. Úgyhogy tovább nyomtam a gázt, és éreztem, ahogy egyre jobban fáj a lábam. Szerencsére jött az 5-ös kanyar, és rápróbáltam az előzésre. Nagyjából három másodpercig levehettem a lábam a gázról. Utána jött két hosszú egyenes, s a másodikban, ahol Lewis visszatámadott, éreztem, hogy vibrálni kezd a lábam. Nem tudtam kontrollálni, mert görcsbe állt az izom. Az utolsó szektorban így rázkódott a lábam” – mutatta a kezével Verstappen.

A holland az interjúban az FIA vizsgálatáról is beszélt, de arról is szót ejtett, hogy szerinte nem árnyékolta be a világbajnoki sikerét a vitatott végjáték: bár elmondása szerint az emberek főként az utolsó futamra emlékeznek, de az egész idényt tekintve neki is többször balszerencséje volt, amelyek nélkül korábban is eldőlhetett volna a cím sorsa, ezért úgy érzi, elég erős szezont futott ahhoz, hogy megérdemelt legyen a győzelme.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: