DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„A tesztek kulcsfontosságúak lesznek”

Azok lehetnek előnyben az új szezon első futamán, akik igazán jól dolgoznak a téli teszteken. Legalábbis így gondolja a Mercedes vezető mérnöke, Andrew Shovlin.

Az idei évben egy új korszak kezdődik meg a Formula-1 történetében, köszönhetően a friss aerodinamikai szabályoknak, mely sok mindent megváltoztat. Akár a korábban ismert erősorrend is felborulhat, ezért komolyan oda kell figyelnie a csapatoknak a szezont megelőző munka során.

Erre világított rá Andrew Shovlin is, aki úgy véli, a rengeteg munka és a kevés tesztnap hatalmas kihívás elé állít mindenkit, így aki jól dolgozik, könnyen előnybe kerülhet.

„A téli tesztelés kulcsfontosságú lesz. Csak hat napunk van, tehát versenyzőnként három nap, hogy megpróbáljunk mindent megtanulni ezekről az autókról. Rengeteg munka lesz a korrelációs oldalon, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy amit a pályára küldtünk, megfelel az összes szimulációnak. Nagy szerepet kap majd a gumiabroncsok megértése is, ezzel párhuzamosan pedig különböző beállítási irányokat fogunk vizsgálni, így próbáljuk a versenygépünket a megfelelő állapotba hozni és a pilótákhoz igazítani, hogy a maximumon mehessenek” – idézte Shovlin szavait az F1i.com



„Mindezeket együtt megvalósítani abban a rövid időszakban, ami most a tesztelés során rendelkezésre áll, hatalmas kihívás lesz. Azok a csapatok, melyeknek ez sikerül, képesek lesznek átvinni a tanulságokat az első versenyekre, ami előnyt jelent majd számukra. Amikor egy új autót kapsz, mindig tanulsz, és próbálod megérteni, de a tanulási görbe ebben az esetben sokkal, meredekebb lesz. Remélhetőleg minden egyes tesztnapon valódi köridőket tudunk futni és ez később is hasznunkra válik” – folytatta a Mercedes szakembere.

Shovlin szerint a szabályváltozások miatt elkerülhetetlenek a gyermekbetegségek, ezért a megbízhatóságra nagy hangsúlyt kell fektetniük.

„A versenyhétvégéken ugyanolyan lesz a munka, szóval a korreláció továbbra is fontos marad. Ha ez rendben van, akkor értéke lesz a munkánknak, elkezdhetjük megérteni a beállításokat, és további értékes köröket tehetünk meg. A megbízhatóság viszont szuper fontos lesz. Több alkatrész változott ezeken az autókon, mint bármelyik évben, amire emlékszem. Azért, hogy ezek megfelelően működjenek, és az autót a pályán tudd tartani, minden egyes kilométer jelentős lesz” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: