DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Bottas: A Mercedesnél végig a nyakamon volt a kés

Éveken keresztül szinte csak a kritikákat kapta a korábban kiemelkedő tehetségnek tartott Valtteri Bottas, aki most már jobban megérti, miért vonult vissza Nico Rosberg a Mercedestől.

Egyértelműen a legjobb technikába ülhetett be 2017-ben Valtteri Bottas, aki a megelőző években kimondottan tehetségesnek tűnt a Williamsnél mutatott teljesítménye alapján. Akkor azonban egy világbajnok csapatba került a címvédő helyére a legjobb autóba, ám az akkor már háromszoros világbajnok Lewis Hamilton mellé.

Tovább nehezítette Bottas helyzetét, hogy az istálló folyamatosan csak egyéves szerződéseket kötött vele, a pályán történtek alapján pedig gyorsan láthatóvá vált, hogy Toto Wolffék második számú pilótának igazolták őt Hamilton mögé és a brit segítésére, nem valódi riválisának.

2017-ben még jól kezdődött a történet, az első félévben gyorsan felvette a ritmust, több futamot megnyert és partiban volt Hamiltonnal is a pontversenyben. Ám Sebastian Vettel túl nagy fenyegetést jelentett a Ferrarival, ezért láthatóan besorolták Bottast Hamilton mögé és sikerült is a britnek megnyernie a bajnoki címet. Aztán a következő három szezonban szintén. A finn alulteljesített, időnként egészen látványosan.

Bottas gyorsan rájött, hogy segítő szerepet szántak neki, de a nyomás folyamatos volt rajta


„Minden évben a folyamatos hercehurca, hogy állandóan sikerüljön megállapodni az újabb szerződésekről egy idő után felemészti az embert belülről. Megállás nélkül nagy nyomás alatt voltam, ez pedig kimerítő. Amikor egy pilóta azt érzi, hogy folyamatosan a nyakához szorítják a kést, akkor képtelen fejben tökéletesen a vezetésre összpontosítani” – mondta el Valtteri Bottas a finn Oskari Saari podcastjében.

„Emlékszem, mennyire nagy csatározás folyt Lewis és Nico (Rosberg) között a korábbi években, amiben rengeteg szerepe lett már a politikának is. Amikor 2016-ban Rosberg végre legyőzte Hamiltont és megszerezte a bajnoki címet, elsőre nagyon bizarrnak tűnt számomra, hogy miért döntött úgy, hogy azonnal elhagyja a sportágat. Most már másképp látom, sokkal inkább tudok Nicóval azonosulni, saját tapasztalatból mondhatom, hogy nagyon nem könnyű dolog ez.”

„Hogyan tudtam kikapcsolni valamelyest a nyomást? A szauna igazi szent hely lett számomra. Nagyon furcsa dolgok történtek körülöttem és igen, időnként egy kis alkohol is segített. Nem ittam olyan sokat, a nyomástól nem lehetett csak úgy megszabadulni, de valamennyire kitisztította a fejemet és pihenhettem a következő versenyhétvégéig. Időnként működött, néha viszont nem.”

„Azt már most elmondhatom, hogy amióta aláírtam az Alfa Romeóhoz, sokkal többet mosolygok és nevetek” – mutatott rá Bottas. Kíváncsian várjuk, mire lesz képes új csapatával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: