DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ma tölti le önkéntes büntetését Christian Horner

A Red Bull csapatfőnöke a Katari Nagydíjon húzta ki a gyufát az FIA-nál, mikor egy sportbíró ellen rohant ki. Hivatalosan figyelmeztetést kapott, de önként vállalta, hogy részt vesz a stewardok konferenciáján, mely hétvégén zajlik.

Az eset a tavaly november végi Katari Nagydíjon történt: az időmérő legvégén sárga zászlót lengettek a célegyenesben Pierre Gasly leállt autója miatt, miközben a sárga fényjelzést már visszavonták. A kétértelmű helyzetben Max Verstappen nem lassított, amiért öt rajthelyes büntetéssel szankcionálták. Christian Horner felháborodott a történtek miatt, és azzal vádolta a poszton dolgozó sportbírót, hogy a zászlózással partizánakcióba kezdett, figyelmen kívül hagyva az FIA utasítását.

A csapatvezető reakciója viszont a nemzetközi szövetséget háborította fel a vártnál jobban, ahol úgy érezték, a megjegyzés sérti az önkéntes munkát végző, autóversenyek megrendezésének gerincét alkotó sportbírók közösségét. Michael Masi versenyigazgató kért kivizsgálást a stewardoktól, akik végül figyelmeztetésben részesítették Hornert – miután a csapatfőnök nyilvánosan bocsánatot kért, személyesen felkereste a sportbírót és felajánlotta, hogy részt vesz a stewardok számára szervezett 2022-es konferencián.



„Mr. Horner felajánlotta bocsánatkérését a szóban forgó sportbírónak, és elmagyarázta a médiának, hogy nem volt sértő szándéka” – olvashattuk Katarban a versenyfelügyelők közleményét. „Ugyancsak felajánlotta, hogy részt vesz az FIA 2022-es, stewardoknak szóló nemzetközi programjában, február elején. A stewardok fenntartás nélkül elfogadták Mr. Horner ajánlatát.”

Az ilyen módon önként vállalt büntetés letöltésére most hétvégén kerül sor: Genfben zajlik a hatodik alkalommal megrendezett kétnapos Stewardok Nemzetközi Szemináriuma, melyet szombaton nyitott meg Mohammed ben Sulayem, az FIA elnöke. Az élő és videós formában zajló esemény a Nemzetközi Automobil Szövetség palettájába tartozó valamennyi versenysorozatot felöleli, a résztvevők Formula-1-ből és más szériákból való áttekintéseket és esettanulmányokat hallgatnak meg.

Christian Horner nem csupán végigüli az előadásokat, de ő maga is felszólal: a vasárnapi programban szerepel a Red Bull-csapatfőnök felszólalása is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: