DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Exfőnöke már az F3-ban tudta, hogy Verstappen világbajnok lesz

Még 2014-ben töltött el egy szezont Frits van Amersfoort alakulatában a friss F1-es világbajnok, de a csapatvezető szerint a holland már akkor is pontosan úgy vezetett, ahogy most láthatjuk tőle.

Max Verstappen 2014-ben Frits van Amersfoort csapatánál mutatkozott be a Formula-3-as Európa-bajnokságon – ugyanennél az istállónál fog szerepelni idén a Formula Regional európai szériájában Révész Levente –, amelynek végén ugyan csak harmadik lett összetettben, de győzelmeivel és teljesítményével felhívta magára a Red Bull figyelmét, akik már egy évvel később lehetőséget adtak neki a Formula-1-ben.

Hét évvel később a holland pilóta világbajnok lett egy Lewis Hamilton elleni parádés párharc végén, ez azonban egyáltalán nem lepte meg a Van Amersfoort Racing csapatvezetőjét: „Abban a szezonban azt mondtam, hogy Max egy napon világbajnok lesz. Kétségem sem volt felőle” – nyilatkozta a RacingNews365.com szaklapnak adott interjúban a szakember, aki szerint Verstappen már akkor is úgy vezetett, mint manapság az F1-ben:

verstappen-vb-redbull-2021



„Max pontosan ugyanúgy vezetett az F3-ban, mint most. Nem igazán változott az azóta eltelt időszakban. Talán kicsit többet használja a fejét vezetés közben, de így is mindig nyomja neki. Max elmegy a határig, és csak akkor veszi el, ha már beért a célba.”

Van Amersfoort a még mindig csupán 24 éves pilóta érettségét és mentális erejét is kiemelte: „2014-ben pontosan úgy viselkedett nálunk, ahogy most az F1-ben. Csak akkoriban sokkal kisebb közönség előtt vezetett, így a külvilág nem láthatta. Most már milliók előtt versenyez, de Max alig néhány Formula-3-as versennyel a háta mögött tudott fellépni a Formula-1-be. Elképesztően tehetség az ember. Értem ez alatt azt, ahogy az autót érzi, de mentálisan. Ez ki is fizetődött a tavalyi szezonban.”

Verstappent gyakran éri az a kritika, hogy agresszív stílusban versenyez, de Van Amersfoort – aki szerint a pilóta valóságos nemzeti sporttá tette Hollandiában az F1-et – úgy látja, ezt inkább élvezni kellene: „Sosem dolgoztam együtt Lewisszal, de úgy képzelem, hogy a karrierje elején ő is vadabb volt, mint most. Lewis az Lewis, hétszeres világbajnok, és azért nem nyolcszoros, mert Verstappen rakétaként száguldott át az autósporton. Szerintem mindannyiunknak élveznünk kellene ezt.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: