DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Ezt várja az FIA-vizsgálattól a Red Bull

Bár Max Verstappen a szezonzáró vitatott döntéseinek is köszönhette a vb-címét, az energiaitalosok sportigazgatója szerint is fontos a vizsgálat: ők is világos és következetes szabályokat szeretnének.

Max Verstappen elképesztő végjáték után happolta el a világbajnoki címet a tavalyi évadzáró Abu Dhabi Nagydíjon a versenyt a fináléig vezető Lewis Hamiltontól, miután a versenyigazgató, Michael Masi vitatott döntésekkel egyetlen körre újraindította a futamot a Nicholas Latifi balesete miatti biztonsági autós fázist követően. Az események nagy port kavartak, s a Nemzetközi Automobil Szövetség is vizsgálatot indított ezzel kapcsolatban, amelynek eredményeit elvileg a bahreini nyitány pénteki napján ismertetik majd.

Bár a holland pilóta világbajnoki sikerét is részben Masiék ellentmondásos döntéseinek köszönhette, a Red Bullnál is örülnek a vizsgálatnak – Jonathan Weathley sportigazgató így beszélt a The Jack Threlfall Show-ban:

wheatley-redbull-2021



„Nagyon fontos, hogy az FIA lefolytatja a maga vizsgálatát, és hogy a csapatokkal együtt dolgozik ezen, nekünk pedig mindannyiunknak követnünk kell ennek az eredményét” – fogalmazott a szakember, majd így folytatta: „Ha általánosságban tekintünk a versenyirányításra, nagyon-nagyon nehéz dolga van a versenyigazgatónak és a stewardoknak. A felügyelői döntések következetességéről beszélünk, ahogy az emberek ugyanezt akarják látni a futballbíróktól is, de nem mindig ez a helyzet.”

Wheatley a szabályokról is beszélt: „Természetesen mindannyian azt szeretnénk, ha minden rendkívül világos lenne. Itt van nekünk ez az átfogó filozófiánk, hogy ’hagyjuk őket versenyezni’, de ez csak egy filozófia. Aztán ott van feketén-fehéren a szabályzat, ami gyakran világosan előírja, milyen büntetések járnak dolgokért… nem igazán van ezt illetően mozgástér. Úgy vélem, ezek a sportnak azon területei, amiről a legmagasabb szinten, a Motorsport Világtanácsnak kellene döntenie, amelynek meg kellene mondania, hogy ’ilyen elvek mentén versenyzünk’. Utána az FIA és a csapatok feladata, hogy kidolgozzanak ehhez egy következetes sportszabályzatot.”

Az energiaitalosok sportigazgatójának a botrányos végjáték ellenére nagyon tetszett Hamilton és Verstappen tavalyi vb-párharca: „Ha megnézünk bármilyen élsportolót, aki emelte a szintet, mind versenyre kelt mindenkivel maga körül és időről időre nehéz volt őket kontrollálni. Max egy száz százalékban nyers autóversenyző – ahogy Lewis is. Tavaly egy gigászi párharcot láthattunk közöttük, és remélem, még több következik ezekből.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: