DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Vettel szerint haszontalan a motorformula, Domenicali reagált

A négyszeres világbajnok egyetért a sport zöld törekvéseivel, de hiányolja a közúti relevanciát. Az F1 vezetése komolyan veszi, amit a tapasztalt német mond – habár Domenicali egyúttal meg is cáfolta Vettel álláspontját.

A Formula-1 kétségbevonhatatlan lépéseket tett meg afelé, hogy zölddé váljon: a nagy cél a karbonsemlegesség 2030-ig, a törekvés részeként már idén bevezetik az E10 üzemanyagot (amelynek 10 százaléka bioetanol), a következő generációs hibrid erőforrásokat 2026-ban pedig már tiszta bioüzemanyag hajtja. Sebastian Vettel mégsem elégedett: hiányolja, hogy a zöld F1 utat mutasson a közúti autók iparának.

„Olyan időket élünk, amikor rendelkezésünkre állnak innovációk és lehetőségek, hogy a Formula-1-et zölddé tegyük, miközben nem veszítünk a látványból, izgalomból, a sebességből, kihívásból és szenvedélyből” – mondta még a 2021-es szezonban Vettel, aki közismerten a környezetvédelem szószólója.

„Nálunk aztán biztosan van rengeteg okos ember, rendelkezésre áll a mérnöki erő, hogy megoldásokkal álljunk elő. A jelenlegi szabályokat nagyon izgalmasnak tartom, a motor szuperhatékony, ám haszontalan. Ezt a motorformulát nem fogod megvásárolni két év múlva, ha új autót akarsz venni. Ennélfogva felmerül a kérdés, hol releváns?” – fogalmazta meg kritikáját a négyszeres világbajnok.



Szavai a Formula-1 elnök-vezérigazgatójához, Stefano Domenicalihoz is eljutottak. Az olasz nem száll vitába Vettellel, sőt elismeri, az Aston Martin veteránjának szavára sokat adnak a vezetőségben – ugyanakkor kifejtette, miért jár az F1 helyes úton.

„Nem akarok erre kritikaként tekinteni. Pozitív impulzusnak tartom olyasvalakitől, aki komolyan gondolkodik a jövőről. Számtalan alkalommal beszéltem róla már vele. Számomra ez egy építő kritika” – mondta Domenicali az F1-Insidernek. „Realistának kell lennünk. A Formula-1 hosszú ideje foglalkozik a fenntarthatóság gondolatával, és továbbra is a helyes út irányát mutatja majd a jövőben.”

„2014 óta messze mi rendelkezünk a leghatékonyabb erőforrással. Fenntartható üzemanyag bevezetését tervezzük, ez a megmozdulás pedig jelentős hatást gyakorol majd a globális mobilitásra és autóiparra. Egyúttal arra sürgetjük a Formula-1-es események szervezőit, hogy CO2-semleges módon bonyolítsanak le versenyeket. De amikor Seb arra emlékeztet minket, hogy többet tegyünk és még jobbak legyünk, azt komolyan veszem” – vonta le a konklúziót Domenicali: Vettel szavai hallgató fülekre találtak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: