DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hivatalos: Még hét évig marad Szingapúr

Újabb pálya betonozta be magát hosszú szezonokra a versenynaptárba: az elmúlt két évben elmaradt Szingapúri Nagydíj 2028-ig biztosított helyet magának.

A Szingapúri Nagydíj az elmúlt két évben elmaradt a koronavírus kihívásai miatt, de a verseny október 2-i időponttal szerepel a 2022-es versenynaptárban. A mai bejelentés értelmében pedig még sokáig ellátogat az F1 a távol-keleti városállamba: hét évre szóló szerződést kötöttek a felek, a Formula-1, a Singapore GP Pte Ltd és az ország turisztikájáért felelős Singapore Tourism Board.



A Formula-1 2030-as karbonsemleges törekvéseivel szinkronban a szingapúri szervezők is célként jelölték meg a verseny karbonlábnyomának csökkentését. A nagy fogyasztású reflektorokkal felszerelt pálya megújuló energiaforrásokra áll át, növeli az újrahasznosításra fordított kapacitást és fenntartható alapanyagokra vált. Az SGP egy teljes fenntarthatósági auditot is levezényel.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a Formula-1 továbbra is versenyezni fog Szingapúrban, még hét éven keresztül” – kommentálta a bejelentést Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója. „A Marina Bay utcai pálya az F1 történetének első éjszakai versenyét rendezte 2008-ban, Szingapúr pedig azóta lenyűgözte a rajongókat, csapatokat és versenyzőket. Szingapúrnak különleges helye van az F1-es naptárban, ez a hosszabbítás pedig hosszú távú elköteleződésünk része, hogy a sportág tovább gyarapodjon Ázsiában. A tervek, hogy az esemény karbonlábnyomát csökkentsék, megnyerőek, és párhuzamban vannak saját terveinkkel, hogy a sport 2030-ban karbonsemlegessé váljon. Várom, hogy folytatódjon sikeres kapcsolatunk a Szingapúri Nagydíjjal és a turisztikai hivatallal, amikor a Formula-1 visszatér ebbe a hihetetlen városba.”

A Szingapúri Nagydíj 2008-ba került be a Formula-1 versenynaptárába az első éjszakai futamként: az eddigi 12 kiadás legsikeresebbje Sebastian Vettel, aki ötször is nyert a Marina Bay pályán, szemben Lewis Hamilton négy sikerével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: