DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Giovinazzi: Kimi a távozásakor is az egyik legjobb volt

Korábbi csapattársa szerint Kimi Raikkönen egészen az utolsó szezonjáig a királykategória egyik legjobbja volt. Az olasz elismerően nyilatkozott a Formula-1-ből távozó világbajnokról.

Raikkönen önszántából, Giovinazzi pedig kényszerűen hagyta el a királykategóriát 2021-ben, a közös pont pedig az, hogy ekkor mindketten az Alfa Romeo versenyzői voltak. A finn világbajnok már az első pillanattól kezdve élvezi „nyugdíjas” éveit, míg az olasz reménykedik, hogy egyszer – akár már 2023-ban – visszatérhet a mezőnybe. 

Kimi Raikkönen minden idők legtapasztaltabb versenyzőjeként, 349 nagydíjjal a háta mögött vonult vissza, és bár utolsó szezonjában sem ő, sem csapattársa nem tudtak kiemelkedő eredményt felmutatni az Alfával, Raikkönen azért szerzett 10 pontot – Giovinazzi csak hármat. Az olasz szerint a finn világbajnok versenykörnyezetben még a tavalyi szezonban is a mezőny egyik legjobbja volt. 

„Azt hiszem, Kimi az elmúlt év során bebizonyította, hogy a versenymenedzsement terén ő az egyik legjobb pilóta. Gondolok itt a gumi- és erőforráskezelésre, valamint az előzésekre” – fogalmazott Giovinazzi a Motorsport.com-nak. „Ő egy kész csomag volt, hogy úgy mondjam.”



Az olasz úgy véli, saját statisztikája jobb is lehetett volna, ha nincs a balszerencse, ami rendszeresen üldözte őt vasárnaponként. „Annyi tényező befolyásolhatja egy verseny kimenetelét” – mondta. „Volt néhány szerencsétlen versenyem, például Imolában, ahol a fékcsatorna okozott gondokat, ennek következtében pedig pontokat veszítettünk. Más futamokon problémák adódtak a bokszkiállásoknál, néhányszor pedig az előzési lehetőségeket nem használtam ki.”

Mint mondta, a kvalifikáción mindent össze kell rakni egy kör alatt, de a verseny során sokkal több változó befolyásolhatja az eredményt. Nem csoda, hogy Giovinazziban maradt hiányérzet a távozása után, épp ezért azóta is hangoztatja, mennyire szeretne egyszer visszatérni. Nem titkolt szándéka, hogy erre már 2023-ban sor kerüljön. Egyelőre azonban be kell érnie a Ferrari tartalékpilótai szerepével, valamint a Formula-E-vel. 

Mindentől függetlenül, az olasz hálás volt csapattársának, és rendre elismerő szavakkal nyilatkozik róla. Mint mondta, Raikkönen sokat segített neki a fejlődésben, ráadásul sosem vitatkoztak, és különösen jól esett neki, hogy a finn jó csapattársnak titulálta őt.

„Kimi nagyon fontos ember volt számomra az F1-ben töltött idő alatt. Nagyszerű pilóta és világbajnok, de emögött egy fantasztikus ember is áll, aki mindig támogatott. Miatta hatalmasat fejlődtem, sokat tanultam tőle. És soha nem veszekedünk. Szuper három év volt és örömmel tölt el, hogy olyan nyilatkozatokat olvasok tőle, amelyekben azt mondja, én voltam az egyik olyan csapattársa, akivel a legjobban kijött” – tette hozzá meghatódva Giovinazzi. 




Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: