DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Ferrarival képzeli el jövőjét Giovinazzi

A Formula-1-től búcsút intő olasz versenyző továbbra is a Ferrari kötelékébe tartozik. Saját bevallása szerint vonzza a WEC LMH kategóriája, és tárgyal a 2023-as szezonról. Az Alfa Romeóval töltött három szezon legemlékezetesebb versenyét is megnevezte.

„A hírt a brazil hétvégén kaptam, azt hiszem, a pénteki napon” – emlékezett vissza Antonio Giovinazzi arra a pillanatra, mikor közölték vele, jövőre nem marad az Alfa Romeo Racing versenyzője, így a Formula-1 tagja. A nyilvánosság öt nappal később, kedden tudta meg, hogy a csapat Guanyu Zhoura cseréli az olaszt. Az már eldőlt, hogy Giovinazzi a Dragon/Penske istállójánál folytatja a Formula-E-ben, a versenyző azonban a Formula.hu részvételével zajló csütörtöki sajtótájékoztatón elárulta azt is, a Ferrari kötelékében is maradni fog.

„Jelenleg is Ferrari-versenyző vagyok, és beszélünk a következő évről. Az egyik célom, hogy velük maradjak, és meglátjuk majd, mi történik 2023-ban. Még mindig a tárgyalási fázisban tartunk, de megpróbáljuk, ami tőlünk telhető” – mondta el Katarban Giovinazzi. Nyílt titok a paddockban, hogy az egyik opció a Ferrari 2023-as WEC-programja: ezt az olasz sem tagadta, mikor rákérdeztek.

 



„A Hypercar program 2023-ban indul, ezzel kapcsolatban még nem lehet hírekről beszámolni. Egyelőre annyit tudok mondani, hogy a Formula-E-ben fogok szerepelni, ami remek bajnokság, plusz a Ferrarinál is maradok harmadik számú versenyzőként. Meglátjuk, mi fog 2023-ban történni. Biztos, hogy ez (a WEC) az egyik bajnokság, amelyhez szeretnék csatlakozni, de túl korai még ezzel kapcsolatban dönteni” – válaszolta az újságírói felvetésre Giovinazzi.

Az olasz versenyző lett 2016-ban ezüstérmes a GP2-ben, melyet követően nem kevesebb, mint két évet töltött a partvonalon a Ferrari teszt- és tartalékpilótaként, két futamra helyettesként beugorva a Sauberhez. Ferraris köteléke révén végül 2019-ban kapott lehetőséget az Alfa Romeo Racing nevet felvevő Sauber versenyzőjeként.

„Először is, mindenkinek köszönetet szeretnék mondani, aki ebben a három évben támogatott, és azoknak is, akik a bejelentés után rögtön üzentek nekem. Nem volt számomra egy könnyű nap, de az elmúlt három évről elmondható, hogy folyamatosan fejlődtem. Volt, amit jobban csinálhattam volna, de elégedett vagyok magammal. Ahányszor megkérdeztek a jövőmről, mindig azt mondtam, nem az én kezemben van, és ez így is volt igaz. Ez a döntés született, én pedig már a következő lépcsőfokra, a Formula-E-re összpontosítok” – értékelte az F1-ben töltött időszakot Giovinazzi, majd legjobb versenyét is kiválasztotta.

„Ahogy mondtam, nagyon hullámzó időszak volt, sok jó versenyem volt, de sok rossz is. Az egyik kedvencem viszont a monzai volt 2019-ben, az első hazai nagydíjam, pályafutásam egyik legnehezebb versenye, a spái hétvége után. Nem volt könnyű, de 9. helyen végezni a családom és barátaim előtt emlékezetes volt. Ez volt a különleges futamom” – mondta.

Kedden, a bejelentés napján Giovinazzi egy cinikus hangvételű posztot tett közzé a közösség médiában: „Az F1 az érzelmekről, a tehetségről, az autókról, a kockázatról, a sebességről szól. De ha a pénz beszél, kegyetlen tud lenni” – írta, Frederic Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke pedig a hírek szerint nem volt elragadtatva.

„Még nem beszéltünk róla, mert Fred még nem érkezett meg” – reagált erre Giovinazzi. „De profiként viselkedtem az elmúlt három évben, és profiként fogok viselkedni a hátralevő futamokon.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: