DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„Az egész büntetésrendszert felül kellene vizsgálni”

Természetesen az Abu Dhabiban történtek most prioritást élveznek, de a McLaren szerint jóval több dolga lenne még az FIA-nak. Zak Brown szerint értelmetlen büntetéseket osztogatnak.

A szezonzáró alaposan reflektorfénybe helyezte az FIA-t, amelyen most ott a nyomás, hogy adjon egyértelmű válaszokat a hajrában történtekre. A szervezetet nem először éri támadás a döntéshozatallal kapcsolatban, időről időre előfordul egy-egy olyan büntetés vagy ítélet, amelynek értelme megkérdőjelezhető.

Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója a mostani nagy vizsgálati lázat kihasználva szeretné, ha más szabályokat is felülvizsgálna az FIA. Persze megérti, hogy most az Abu Dhabi Nagydíjjal vannak elfoglalva, de reméli, hogy ha már belevágtak, akkor tényleg részletesen átrágják a szabálykönyvet.



Neki elsősorban a büntetőpontok rendszere nem tetszik, amely miatt Lando Norris veszélyesen közel került az eltiltáshoz. Brown szerint úgy, hogy a brit pilóta semmi olyat nem követett el, ami ezt indokolttá tette volna. „Remélhetőleg sikerül egy olyan útra lépniük, amely által jobb lehet a döntéshozatal. A versenyzők büntetése például igenis probléma. Lando egy hajszálnyira volt attól, hogy bevonják a szuperlicencét. Ez őrület, nem tudok egyetlen alkalmat sem felidézni, amikor veszélyesen vezetett.”

„Véleményem szerint a büntetőpontokat csak a veszélyes vezetésért kellene adni, nem versenybalesetekért. Szeretném, ha ezt is felülvizsgálnánk. Végig úgy kellett versenyeznünk, hogy közben aggódhattunk Lando miatt” – fogalmazott Brown. A körülményeket szerinte szintén figyelembe kellene venni, mert egyszer például akaratlanul jártak pórul. „Próbálok visszaemlékezni, milyen esetek is voltak pontosan. Egyszer a felszáradó pályán, sárga zászló alatt gyorsabban ment a szektorban, de maga a pálya javult. Ezért nem kellett volna két büntetőpontot kapnia, legfeljebb egy körtörlést, talán” – mondta, rávilágítva, hogy Abu Dhabival ellentétben az ilyen jellegű problémák már legalább két éve jelen vannak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: