DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Brown: Túl sok az ésszerűtlen döntés

Változásokat sürget a McLaren vezérigazgatója. Zak Brown nem elégedett az előző szezonban látottakkal, mivel szerinte a versenybírák sokszor nem tudtak igazán következetesek maradni.

2021-ben egy hihetetlen izgalmas szezont kaptak a Formula-1 rajongói, melynek utolsó futamán drámai körülmények között dőlt el a világbajnoki cím sorsa. Az idény során azonban nem mindig a pályán látott harcok jelentették a főbb beszédtémát, sok esetben a versenybírók döntései is vitát szolgáltattak.

Mindez némileg rányomta a bélyegét a szezonzáró verseny utolsó köreire is. A wokingiak főnöke, Zak Brown úgy véli, ideje néhány szabályt felülvizsgálniuk, mert az FIA sokszor volt következetlen a tavalyi év során.

„Abu Dhabiban mindenki eléggé össze volt zavarodva. Nyilvánvalóan voltak ennek nyertesei és vesztesei is. Persze bármelyik sportágban nehéz bírónak lenni, mert a szurkolók egyik fele egyetért a döntéseddel, a másik fele pedig nem. Az ott történtek talán eltértek attól, amit a múltban láttunk, de ha megnézzük Bakut, rögtön piros zászló volt. Nem igazán változtatott az eredményen számunkra, ám úgy gondolom, a holtszezonban sok szabályunkat felül kell vizsgálnunk” – mondta Brown a RACER számára.



„Szerintem túl sok a következetlenség a szabályokban, és abban, ahogyan alkalmazzák őket a büntetések során. Elég megnézni Lando estét Ausztriában. Nem ért hozzá Sergióhoz, csak próbálta őt megkerülni, de végül egy öt másodperces büntetés lett a vége és két büntetőpont. Ezek után ott volt Max és Lewis esete, akik mindketten letértek a pályáról Brazíliában, de úgy voltak vele, hogy hagyják őket versenyezni.”

A szakember úgy gondolja, ideje valamit lépni ebben az ügyben, azt pedig nem kellene hagyni, hogy a csapatfőnökök nyomást gyakoroljanak a versenyigazgatóra.

„Továbbra is azt szeretném, ha a csapatok kevesebb befolyást gyakorolnának, mert mi vagyunk azok, akik a szabályok felét kidolgozták. Nem vagyok ennek a rajongója, különösen a közvetítések miatt, de ahogy Ross Brawn is említette, ez már nem fog megtörténni. Sokszor látni, hogy néhány csapatfőnök azért tesz bizonyos dolgokat, mert a kamera rajtuk van. Ez megváltoztatta az emberek viselkedését, szóval támogatom, amit Ross mond, ennek a színfalak mögött kellene maradnia. Több ember is megy Masihoz, de nem kellene mindenkinek terhelnie a versenyigazgatót, aztán a közvetítésekben is leadni. Ez egy másik dimenziót ad a dolgoknak, de nem hiszem, hogy így kellene irányítani egy sportágat” – zárta gondolatait Brown.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: