DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Russell: Négy érzelmileg brutális pillanat tett erősebbé

A Mercedeshez készülő fiatal F1-es pilóta úgy érzi, eddigi karrierjének legnehezebb momentumai csak még jobbá tették őt versenyzőként: már a bahreini győzelem elszalasztása sem frusztrálja.

George Russell három Williamsnél töltött szezon után idén immár a nyolcszoros konstruktőri világbajnok Mercedesnél fog versenyezni a Formula-1-ben. Bár eddig jórészt a sereghajtók közé tartozott a csapata, azért néhány villanása így is volt a britnek – viszont többször is előfordult, hogy elszalasztottak egy-egy nagy esélyt. Ezekről is szót ejtett Russell, amikor négy kemény momentumot emelt ki az Autosportnak nyilatkozva az eddigi pályafutásából – az első ilyen a 2020-as mugellói verseny volt, amelyiken a hajrában bukta el a pontszerzést:

„Erős rajtot fogtam, aztán volt az incidens, a verseny nagy részében pedig a pontszerzők között autóztam” – idézte fel a fiatal versenyző. „Azt hiszem, az idő java részében tizedik voltam. Aztán Charles-nak valamiért ki kellett állnia a bokszba, de utána sem közeledett, így kilencedik voltam, amikor jött a piros zászló Lance balesete miatt. Utána viszont rosszul rajtoltam, és úgy éreztem, ez volt a lehetőségünk abban az évben, amely elszállt és már nem jött vissza. Ez volt a mi esélyünk, nagyon nehéz volt ezt lenyelni a futam után.”

russell-2020-bahrein-dppi



Russell „magától értetődő okok” miatt a második kemény pillanatnak a szintén 2020-as imolai futamot említette, amikor a biztonsági autó mögött haladva csapta falnak a Williamst pontszerző helyről. Aztán persze jött a sokat emlegetett Szahíri Nagydíj, ahol a koronavírusos Lewis Hamilton helyére beugorva kis híján megnyerte a versenyt a Mercedesszel, amíg el nem rontotta az istálló a kerékcseréjét:

„A reflektorfény rám irányult, folyamatosan vizsgálták, hogyan teljesítek, miközben abba is rengeteg munkát kellett fektetni, hogy az ülés rendben legyen és megtanuljam a folyamatokat, megismerjem a gombokat a kormányon a mérnökökkel, megértsem az autót – pokolian sok dolgon kellett átmenni. Nyilván a futam aztán klassznak tűnt és minden az irányításunk alatt volt egy ponton. Rendkívül kemény volt, hogy mindez elillant” – elevenítette fel a bahreini történéseket Russell.

A brit a negyedik kellemetlen emléknek a 2021-es imolai ütközésüket említette mercedeses elődjével, Valtteri Bottasszal. Mindezen nehezen megemészthető momentumok ellenére Russell úgy érzi, hogy összességében jobb versenyző vált belőle ezeknek köszönhetően: „Ez a négy pillanat emelkedik ki a három évből, amelyek érzelmileg brutálisak voltak. Meg kellett tanulnom, hogyan kezeljem őket. Ma már frusztráció és rossz érzések nélkül tudok visszatekinteni Bahreinre is. Úgy gondolom, ez olyasmi, ami erősebb versenyzővé tett.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: