DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Újítások hadával készül 2022-re a Ferrari

Legalábbis Mattia Binotto így látja: a csapatfőnök szerint innovatív felfogásban vágtak neki az új F1-es autó tervezésének, ráadásul az erőforrás is jelentős eltér majd az előző változattól.

Nagyot lépett előre tavaly a tragikus 2020-as évadhoz képest a Ferrari, amely a harmadik helyen végzett a konstruktőrök világbajnoki versenyfutásában. A 2022-es új szabályok révén pedig még feljebb kapaszkodna a Scuderia, ezért pedig mindent meg is tesznek: Mattia Binotto csapatvezető szerint rendkívül sok újítás lesz a február közepén bemutatandó új versenygépen.

„Ha ránézek a 2022-es autóra és erőforrásra, higgyenek nekem: elég sok innovációt találhatunk” – idézi Binottót a Crash.net szakoldal. „Úgy gondolom, a korábbinál sokkal nyitottabban közelítette meg a mérnöki csapat az új dizájnt, az új projektet és a 2022-es szabályokat, amelyek komoly változásokat jelentenek. Ezt magam is meg tudom állapítani abból, ha ránézek az autóra és arra, ahogy fejlődik és amilyen innovációkat alkalmaztunk rajta.”

ferrari-f1-2021-dppi



Binotto külön kiemelte a motort érintő fejlesztéseket: „Az erőforrás jelentősen eltér a jelenlegitől, kivéve a hibrid részt. Abból már 2021-ben bevetettük az újat, szem előtt tartva a 2022-es szabályokat is. Lesz néhány változtatás a hibrid komponensben is, elsősorban a szabályok miatt, mivel több szenzort ír elő az FIA a jobb felügyelhetőség okán, de összességében a rendszer nagyon hasonló ahhoz, amellyel az előző szezon végén versenyeztünk.”

„A többi rész, különösen a belső égésű motor, jelentősen más lesz. Új üzemanyagunk van, amelynek a tíz százaléka etanol, amely sokat változtatott az égésen, többé-kevésbé 20 lóerőt veszítünk általa. Úgyhogy elég sok lehetőség volt az erőforrás fejlesztésére, és sokat változtattunk is rajta.”

A maranellóiak F1-es csapatfőnöke azt is hozzátette: az autó dizájnjában sem csak a külső formák – amelyek az új előírások és az F1 által is bemutatott prototípus alapján nyilvánvaló is volt –, hanem a belső kialakítás terén is jelentős változtatásokat hajtottak végre a tervezés során.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: