DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Verstappennek vigyáznia kell az eltiltással

Bár a világbajnoki összetettben folyamatosan jól állt, a holland pilótát nem rótták meg semmiért. Monzától azonban annyi büntetőpontot szerzett, hogy óvatosnak kell lennie, akár egy bajnoki cím is elmehet ezen.

Eleve nem kellemes hét büntetőponttal kezdeni egy szezont, de Max Verstappen számára külön nehézség, hogy szeptemberig ebből egyet sem veszít el majd. A toplista élén egyébként nem ő áll, hanem Yuki Tsunoda, ő azonban már az idény harmadik versenyhétvégéjén elejthet néhány pontot, a holland pedig őszig semmit.

2014-ben vezette be az FIA a büntetőpontos rendszert, amikor egy pilóta veszélyes vezetésért, vagy a szabályok figyelmen kívül hagyásáért kap megrovást. Ezek egy naptári éven át maradnak érvényben, feltéve, ha a versenyző nem szed össze ennyi idő leforgása alatt tizenkettőt belőle, akkor ugyanis automatikusan egyfutamos eltiltást kap.

Monza óta nemcsak a világbajnoki pontokat gyűjtötte szorgosan a világbajnok


A WTF1.com számításai szerint ilyen téren a legrosszabbul a japán Yuki Tsunoda áll nyolc büntetőponttal, ő azonban a nyári szünetig ezek felét elveszítheti. Héttel áll Sergio Perez, ám a mexikói, ha nem okoz újabb balhét, a nyári szünetig egyre csökkentheti a számláján levő büntetőpontokat.

Max Verstappennek jóval tovább kell jól viselkednie. Bár az első félévben tiszta maradt a lőlapja, az Olasz Nagydíjtól rendre megtalálták őt a versenybírák. A monzai incidensért kapott kettő, a katariért (sárga zászló figyelmen kívül hagyása) szintén kettőt, Szaúd-Arábiában hármat is (pályalevágásért, illetve a Hamiltonnal történt ütközés okozásáért találták vétkesnek).

Ez azt jelenti, hogy szeptemberig (tehát tizenhat futamon át) kell nagyon vigyáznia magára, nem kaphat négynél több büntetőpontot, abban az esetben ugyanis egy futamra eltiltanák a szabályok értelmében, ami az esetleges világbajnoki esélyeit döntően befolyásolhatná.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: