DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Horner: Nem áldoztuk be az idei győzelemért 2022-t

Christian Horner állítja, sikerült megtalálniuk az egyensúlyt az idei bajnokságot nyerő autó fejlesztése, valamint az új, 2022-es gépezetre való összpontosítás között. A csapatfőnök úgy érzi, kifizetődő volt utolsóként abbahagyni a 2021-es Red Bull fejlesztését.

A Red Bull csapatfőnöke biztos benne, hogy nem áldozták be jövő évi esélyeiket azért, hogy idén megnyerjék a bajnokságot. Szerinte igenis megérte későn abbahagyni a 2021-es fejlesztéseket, hiszen elérték a céljukat Max Verstappen világbajnoki címével, és eközben ugyanúgy tudtak koncentrálni a jövő évre is. Mint állítja, megtalálták az egyensúlyt a kettő között. 

Más csapatok szinte az egész évüket 2022-es évi autójukba fektették, hiszen mindannyiuknak a nulláról indulva kell, vagy kellett felépíteni egy új szabályoknak megfelelő, az eddigiektől jelentősen eltérő gépezetet. Ez feltehetőleg megborítja majd az erősorrendet, hiszen épp így történt ez a legutóbbi szabályváltoztatásoknál is. 2009-ben és 2014-ben a középcsapatok egy része az élmezőny elejére került. 

„Amikor a Ferrari feltűnik majd a leggyorsabb autóval és kiüt minket az első versenyen, akkor el kell ismernünk, hatottak a szabályváltoztatások” – viccelődött Horner a médiának. „Azt hiszem, mindannyian tudtuk, hogy 2022-re nagy szabályváltoztatások várhatók, és ennek megfelelően alkalmaztuk az erőforrásainkat. Biztos vagyok benne, hogy minden csapat azt tette, amit helyesnek érzett.”



Mint mondta, szerinte a csapat épp abban volt kiemelkedő idén, hogy egyszerre tudott összpontosítani mindkét kötelezettségre. „Úgy gondolom, ebben nagyon jók voltunk, hiszen az új szabályozás fejlődési ütemének megőrzése és az idei autóra való összpontosítás óriási erőfeszítést és az egész csapat elkötelezettségét követelte. Nekünk fenomenálisan ment” – dicsérte a Red Bullt a csapatfőnök.

Horner izgatott a jövő évi szezon miatt, hiszen a szabályváltozások ellenére az ő céljaik ugyanazok maradtak. Mint mondta, Verstappen szeretné megvédeni a bajnoki címét, hogy megismételje Sebastian Vettel diadalát, amikor négyszer egymás után lett világbajnok a Red Bull-lal. És bár idén elveszítették a konstruktőri bajnokságot a Mercedesszel szemben, jövőre újra próbálkoznának. Horner már alig várja, hogy a februári tesztek során kiderüljön, mik az erőviszonyok. 

„Csak akkor fogjuk látni, hogy ki a leggyorsabb, amikor néhány hónap múlva visszatérünk a teljesen új autókkal” – fogalmazott. „Máshogy néznek majd ki, más lesz őket vezetni, és rögtön kiderül majd, ki csinálta jól és ki tévedett. Aztán minden kezdődik elölről” – zárta gondolatait a Red Bull csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: